Zo kun je de natuur een handje helpen

Zo kun je de natuur een handje helpen

Powder Brows, getatoeëerde lipliner en eyeliner, permanente make-up is bezig aan een opmars. Niet alleen jonge meiden, ook vijftigplussers, vrouw én man, melden zich maar wat graag in zo’n schoonheidsstudio om de natuur een handje te helpen.

Tekst Marlies Mielekamp Foto Ralph Schmitz

Nooit, maar dan ook echt nooit, ging José Bootsma (57) zonder make-up naar buiten. “Ik vind dat ik een blotebillengezicht heb zonder mijn wenkbrauwen en ogen te hebben gedaan. Permanente make-up vond ik eng, dat durfde ik niet. Tot ik in 2017 Marijke Taskan (foto midden boven) ontmoette bij het Sanadome waar ze toen nog parttime werkte naast haar eigen praktijk. Ik had meteen een klik met haar en dacht: haar vertrouw ik het toe.”

Toen was het nog een zaak (eenmanszaak), tegenwoordig is het een familiebedrijf waar ook dochter Meri haar eigen behandelunit heeft. Dat je vertrouwen hebt in degene die permanente make-up bij je aanbrengt, is heel belangrijk, volgens Marijke (50) van Studio Taskani. Er zijn nog meer dingen waar je op moet letten, benadrukt Marijke. “Kijk altijd of de studio waar je heen gaat erkend is door de GGD. Omdat die om de drie jaar een keuring doen, weet je zeker dat je dan op een plek bent waar aan alle hygiëne eisen is voldaan. Iemand die het thuis doet of naar jou toekomt, kan daar nooit aan voldoen. Daarnaast moet je kijken of degene die de permanente make-up aanbrengt, goed is opgeleid en de behandelingen met regelmaat uitvoert. Cosmetisch tatoeëren is een vak dat je er niet even bij doet.”

Steriel
In haar studio zie je dat alles met plastic is ingepakt, ook de draden en apparaten. En heeft Marijke handschoenen aan tijdens de behandeling, dan raakt ze geen dingen meer aan die niets met de behandeling te maken hebben. Alles waar ze mee werkt, heeft een keurmerk en alle oppervlakken worden met 80 procent alcohol gesteriliseerd.

Marieke Krul (56) besloot door de ervaringen van haar buurvrouw over te gaan op permanente make-up. “Ik tekende mijn wenkbrauwen elke ochtend bij met een potloodje, een heel gedoe. Toen vertelde mijn buurvrouw die 70-plus is, twee jaar geleden dat zij haar wenkbrauwen had laten doen met permanente make-up. Dat was me helemaal niet opgevallen, het zag er zo natuurlijk uit. Daarop nam ik het besluit om het bij dezelfde studio te laten doen als zij.”

Referenties
Dat mond-tot-mond reclame de beste reclame is, merkt ook Marijke. “Je krijgt dan meer zekerheid. Daarnaast kun je kijken naar referenties en foto’s op de website van de persoon in kwestie. Als daar geen foto’s staan, zou ik er niet heen gaan. Pas wel op: sommige studio’s werken met stockfoto’s of ‘gebruiken’ foto’s van andere specialisten. Dat zie je doordat er steeds verschillende apparatuur wordt gebruikt of steeds een andere stijl van permanente make-up. Dan weet je dus nog niet wat de echte resultaten zijn.”

De methode die bij Studio Taskani wordt gebruikt voor wenkbrauwen heet Powder Brows. “Met een ragfijne naald worden daarbij oppervlakkig en diffuus gaatjes geprikt waarna er pigmenten in de huid gezet worden”, legt Marijke uit. “Bij Microblading, een manuele methode afkomstig uit China en Korea, worden kleine sneetjes in de huid gezet waarna het pigment erin gewreven wordt. Direct na de behandeling ziet dat er prachtig uit. Maar als het eenmaal genezen is en de huid groeit dicht, gaat het pigment vaak ‘zwemmen’ en verplaatst zich onder de huid door. Dan heb je niet meer de mooie streepjes die op haartjes lijken, maar een dikkere streep. Dat ziet er onnatuurlijk en vlekkerig uit. Microblading is alleen geschikt voor een droge huid.”

Pijn
Bij Microblading bloeden de sneetjes en het is ook pijnlijker dan de Powder Brows. Dat de pijn met de laatste methode meevalt, bevestigen José en Marieke.  “Natuurlijk ligt de pijngrens bij iedereen anders, maar ik vond de wenkbrauwen zetten hooguit kriebelen”, vertelt Marieke. “Ik vond de pijn ook meevallen, maar hoe langer de behandeling duurde, des te meer pijn ging het doen. Maar als je denkt ‘nou mag het wat mij betreft wel ophouden’, houdt het ook op”, vult José aan.

Beide vrouwen hebben ook een permanente eyeliner laten zetten. Dat vonden ze alletwee wel pijnlijker. Marieke: ‘Dat wordt met een andere techniek aangebracht en bovendien is je ooglid veel gevoeliger als je voorhoofd. Dat voel je dus echt wel. Ik moest er een keer of vier voor terugkomen omdat het niet goed pakte. Nee, dat vond ik geen pretje. Het zit er na twee jaar nog goed op, maar ik ben niet van plan het nog een keer te laten doen. Dat lijntje trek ik zelf wel in de toekomst.”

De nauwkeurigheid waarmee alles gedaan wordt, viel José op. “Eerst tekent Marijke je wenkbrauwen heel zorgvuldig met pigment. Als dat gedaan is, kijk je zelf in de spiegel mee. Vind je dat er iets moet veranderen, dan gebeurt dat ook. Pas als je helemaal tevreden bent start de echte behandeling. Dan moet je wel een tijdje stilliggen, gelukkig ligt de behandelbank prima.”

Nazorg
Onlangs liet José na twee jaar haar wenkbrauwen nogmaals doen. Voordat ze wegging bij Taskani kreeg ze een blaadje mee met allerlei voorschriften en een nazorgcrème. “Er staat onder andere in dat je de eerste 24 uur je wenkbrauwen absoluut niet nat mag maken en hoe vaak je de crème erop moet smeren. Verder mag je twee weken niet zwemmen en niet in de zon of onder de zonnebank. Daarom laat ik de wenkbrauwen na mijn vakantie doen.”

Van de keer ervoor weet ze dat er de eerste week kleine korstjes op de wenkbrauwen kunnen komen waardoor de wenkbrauwen de eerste week erg donker lijken. José: “Nadat die er zijn afgevallen, lijkt het eerst heel licht, maar in de weken erop kleurt dat weer bij. Zes weken na de eerste behandeling moet je terugkomen en werkt Marijke alles bij, er wordt geen plekje overgeslagen.’

Bij Marieke moest Marijke die tweede keer kijken welke pigmenten ze deze keer bij haar kon gebruiken. “Sinds januari 2022 mogen in de Europese Unie namelijk alleen nog bepaalde goedgekeurde pigmenten worden gebruikt. Daardoor is het risico op een allergische reactie bijna nul.”

José en Marieke zijn nog altijd blij dat ze gekozen hebben voor permanente make-up. “Het mooiste is dat het niemand opvalt, dan is het naar mijn idee goed gedaan”, vertelt Marieke. “Deze zomer heb ik tijdens mijn vakantie veel gezwommen, vroeger voelde mijn gezicht dan ‘naakt’, nu voelde ik me door de permanente make-up altijd ‘aangekleed’”, vult José aan.



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!