Wonen op het water

Wonen op het water

Floor Nijhuis woont samen met haar partner, twee kinderen en twee honden op een woonschip aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen. Deze ‘tjalk’ van een eeuw oud staat momenteel in de verkoop.

Tekst Raïssa Soeter • Foto Marcel Krijgsman

“Het is altijd een droom geweest. Als ik ergens liep waar woonboten waren, dan dacht ik: zo wil ik leven. Het leek me machtig mooi”, zegt Floor Nijhuis. De geboren Veenendaalse studeerde Hotel Management en kreeg daarna een baan bij een resort op Bonaire. Ook woonde ze een tijdje op Aruba. “Ik ben graag in de natuur en hou van watersport: surfen, duiken en zeilen.” In 2011 zag ze op Funda dit woonschip te koop staan en was de keuze snel gemaakt.

Haar woonschip van 20 meter lang en 4,6 meter breed is een ‘tjalk’, een oud vrachtzeilschip uit 1909. Het heeft een stalen onderkant met een houten opbouw. Floor vertelt dat de woonboten in het Maas-Waalkanaal oorspronkelijk van parlevinkers waren, ondernemers die vanaf hun boot goederen verkochten. De schepen zijn in de jaren zeventig naar de Oostkanaaldijk verplaatst vanwege de nieuwe sluis bij Weurt.

“Mensen zijn altijd een beetje verrast als ze horen dat we op het water wonen. ‘Of het schip veel beweegt?’, is meestal de eerste vraag. Het antwoord is: een beetje, maar het went.” Floor merkt het niet meer. Doordat het kanaal wordt gereguleerd, blijft het waterpeil altijd hetzelfde. “Als je in Het Meertje’ (red: in de Ooijpolder) ligt, kun je soms ineens scheef komen te liggen.” Haar tjalk verplaatst zich in principe niet. Dit gebeurt alleen één keer in de vijf jaar, als het woonschip voor de controle- en onderhoudsbeurt naar de werf moet.

Het mooiste aan wonen op het water vindt Floor het vrije leven. “Je bent veel buiten en hebt geen directe buren. Je kunt de muziek hard zetten of een kampvuur maken, niemand die er last van heeft.” Met een surfplank of een bootje kan het gezin ook heel gemakkelijk naar de Kraaijenbergse Plassen, de nevengeul of de Kaaij, en in tien minuten fietsen zijn ze in het stadscentrum. “Onze ligplaats is een fijne combinatie van natuur, stad en industrie. En we hebben de hele dag uitzicht op schepen. De hele wereld komt hier voorbij varen.”

Van binnen heeft de woning een eclectische stijl; industrieel en landelijk. Met twee verdiepingen (80m2 en 60m2) en een grote buitenruimte is het gezin van alle gemakken voorzien. De reden dat Floor en Esther toch willen verhuizen, is dat de kamers van hun kinderen aan de kleine kant zijn. De tjalk wordt met ligplaats verkocht door AWN, een makelaar die gespecialiseerd is in woonboten. “We gaan het schip zeker missen maar er breekt weer een nieuwe fase aan. Misschien in deze stad waar we zo van houden of in een nabijgelegen dorp, liefst dichtbij de natuur en met sportieve mogelijkheden. We zien wel, we willen een avontuurlijk leven.”



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!