Wandelen in het WESTen met Marcel en Pieter

W<E<S<T reizen

Wandelen in het westen met Marcel en Pieter

Stevige hoge wandelschoenen met een goed profiel, wandelkleding voor verschillende weertypes, een muts én zonnebrandcrème. Wie mee gaat met WEST-reizen moet op alles zijn voorbereid. De twee Nijmeegse reisleiders, Marcel Ariaens en Pieter Tromp, organiseren kleinschalige wandelvakanties naar de mooiste gebieden aan de andere kant van de Noordzee. Engeland, Wales en Schotland zijn hun favoriete bestemmingen.

Tekst Loes Wijffels Foto Marcel Krijgsman

Alleen in het voor- en najaar. Niet naar het zuiden, niet naar de zon, maar alleen naar het westen. Dat bieden Marcel en Pieter, beiden 67, met Westreizen.

Marcel: “Ons concept is best bijzonder: we gaan op pad met een kleine groep, bestaande uit 7 deelnemers en wij; 2 reisleiders. We huren altijd een grote cottage op een mooie plek en koken zelf. Het is daardoor heel huiselijk en persoonlijk. Per dag lopen we 10 tot 20 kilometer, afhankelijk van het terrein. Onze deelnemers uit Nederland en Vlaanderen, meestal tussen 45 en 70 jaar, vinden het geweldig en komen vaak terug. Er gaan veel dames mee, wel 80 procent denk ik. De ene deelnemer is al heel ervaren, de ander moet soms iets overwinnen tijdens de wandelingen. Dat ondersteunen we zo goed mogelijk.”

Pieter: “Er zijn vaak vegetariërs bij, dus we koken gevarieerd. Onze reizen zijn eigenlijk ook best duurzaam. We vliegen niet, maar vertrekken uit Nijmegen met een gehuurde bus voor 9 personen en rijden via Schiedam naar de veerboot. Zo hebben we aan de overkant ook meteen ons eigen vervoer naar de cottage, voor het ophalen van de wandelaars na een tocht en voor de boodschappen. Op de boot hebben we hutten tot onze beschikking, want we steken altijd ’s nachts over.” Onderweg ontstaan al de mooiste contacten. Het zijn altijd leuke mensen en de sfeer is heel ongedwongen. Ik kan daar zelf ook erg van genieten, ik vind het gewoon heerlijk om iedereen een fijne tijd te bezorgen.”

De twee mannen zijn begin dit jaar onder de vlag van Westreizen gaan werken, maar hebben al veel langer ervaring op het gebied van reizen organiseren. Marcel was 25 jaar docent Engels, studeerde geologie en werkte zo’n 15 jaar voor Meanderreizen: “Ik reisde altijd al veel en Engeland was mijn favoriete bestemming. Op een reis van SNP kwam ik Marlies van Meanderreizen tegen. Ik mocht een pilot naar het Lake District organiseren en dat was een groot succes. Ik ben toen meer wandelvakanties gaan ontwerpen en het werd steeds drukker.”

Pieter was deelnemer aan meerdere van deze reizen, totdat Marcel hem vroeg om mee te gaan als reisleider. Marlies wilde langzamerhand gaan stoppen met Meanderreizen en Marcel wilde graag verder met zijn succesvolle concept. Een maatje was welkom. Pieter heeft een logistieke achtergrond en reist graag en veel. Zo’n vijf jaar lang werkten ze nog samen voor Meander, in januari van dit jaar begonnen ze Westreizen.

Marcel: “Ik ben van de routes en de klantcontacten en loop altijd voorop. Pieter rijdt de bus, doet de hele logistiek en administratie en loopt meestal achteraan of zorgt ervoor dat de bus op het eindpunt klaarstaat. Hij doet ook de boodschappen en zorgt voor het ontbijt. We koken samen en vragen de deelnemers om een handje te helpen. Dat maakt het altijd reuze gezellig. Iedereen geniet enorm van de rust, het lopen en het prachtige landschap. In de lente bloeien er overal bloemen en in de herfst is de kleurenpracht haast nog mooier. En meestal is het prima wandelweer. Bij erg slechte omstandigheden passen we het programma aan. We hebben weleens moeten schuilen in een walvishut, maar dat zijn op zich ook weer bijzondere avonturen. Indien van toepassing bezoeken we wel eens een museum of vertel ik over een dichter of schrijver die in de omgeving woonde.”

Pieter: “Sinds kort zijn we aangesloten bij een vereniging voor kleine reisorganisaties. Daardoor hebben we een garantiefonds en goede verzekeringen kunnen regelen. Dat is fijn voor onze klanten.”

Marcel: “Na zo’n reis van 10 dagen zijn we vaak wel moe: je hebt toch de hele tijd ‘aan’ gestaan. Je moet hier ook echt een goede conditie voor hebben. Door het jaar heen wandelen en fietsen wij beide veel. Het is fijn om dit te kunnen doen, dat we er nog gezond en fit genoeg voor zijn. We kijken steeds een jaar vooruit en maken alvast de boekingen. Omdat we flexibel zijn kunnen we ook ingaan op verzoeken van klanten, zoals een wandelreis in een onderwijsvakantie. Ook bedenken we regelmatig nieuwe wandelreizen, want deelnemers komen graag terug. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. En het verveelt nooit.”

Meer informatie op westreizen.nlLEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!