Waar is dat feestje?

Dancefeesten en XTC geen taboe voor vijftigplusser

Waar is dat feestje?

Dancefeesten staan erom bekend dat er door veel feestgangers pillen worden geslikt. Zijn dat allemaal jongeren? Nee hoor, ook mensen van middelbare leeftijd of ouder gaan tegenwoordig nog rustig naar een feestje en slikken dan niet zelden ook XTC. “Het geeft me een gelukzalig verliefdheidgevoel.” Maar de kater achteraf  bij veelvuldig gebruik valt  niet mee.

Tekst Marlies Mielekamp • Foto Marcel Krijgsman

Als Saskia* (51) met haar man naar feesten ging, hielden ze het altijd bij bier of wijn. Blowen deed ze nooit, “dat had ik helemaal niet nodig”, dacht ik. En pillen, daar begon ze al helemaal niet aan. Tot vrienden haar en haar man een jaar geleden op het Amsterdam Dance Event een  XTC-pil aanboden. Saskia: “Zij zeiden: ‘probeer het eens’. Mijn nieuwsgierigheid dreef me ertoe, en ach, ik was vijftig en zou er vast wel verantwoord mee om kunnen gaan. Het effect was overweldigend. Ik kreeg er heel veel energie van, werd vrolijk en kon heel lang dansen. Je maakt ook makkelijker contact met andere mensen en voelt je verbonden met elkaar.”

Verliefd en vol energie
Ook Henk* (71) kreeg zijn eerste pil door een vriendin aangeboden. “Dat was in 2018 bij het 25-jarig bestaan van café ’t Paleis in Nijmegen. Ik was net met pensioen en op de afterparty werd een kwart pilletje XTC uitgedeeld. Ik had nogal wat gedronken en dat had alle remmen losgemaakt, dus toen dat blokje langskwam, nam ik het. Dat was zo’n fijne ervaring, ik voelde een enorme verbinding met de mensen om me heen. Kreeg er energie van en een gevoel alsof ik verliefd was. Geweldig vond ik het.”

Daarna ging Henk naar het dancefestival Delight en zou die vriendin een hele pil voor hem meenemen. En daar bleef het niet bij. “Juist omdat ik met pensioen was wilde ik alles uitproberen, bovendien hield ik van muziek. Thuis draaide ik soms keihard Jimi Hendrix en kon dan helemaal los gaan. Ik ontdekte dat techno-muziek hetzelfde effect op me had en ik bezocht dan ook in een tijdsbestek van een paar weken meerdere techno-feesten. Ik dronk dan zeven tot acht biertjes en nam daarna nog een pil. Na de XTC drong de muziek door mijn hele lijf, dat was zo fijn.”

Geen maat houden
Nu heeft Henk al zijn hele leven moeite met maat houden. Op zijn 19e zat hij vaak in Extase en dronk en blowde dan veel. “Uiteindelijk heeft mijn ex-vrouw me daaruit gehaald. Toen ik 26 was en zij 18 leerden we elkaar kennen en zijn uiteindelijk getrouwd. We kregen twee kinderen en ik had een goede baan. Dat alles hield me min of meer op het rechte spoor.”

Hij is nu vijftien jaar gescheiden en sinds zijn pensioen gingen alle remmen los. “Ik ging naar voetbalwedstrijden waar ik vooraf al veel dronk, ze noemden me daar zelfs: ‘Henk volgetankt’. Daarnaast liep ik alle festivals af en bezocht vaak de afterparty’s, waar het niet alleen bij drank en XTC bleef, maar ik ook soms de mij aangeboden cocaïne snoof.”

Saskia en haar man gingen heel anders met het pilgebruik om. “Wij bezoeken ongeveer drie festivals per jaar en nemen daar standaard één XTC-pil. Alcohol gebruiken we dan absoluut niet.

Wij vieren ook carnaval en dan is wel het hier een biertje, daar een shotje of een wijntje maar dan nemen we geen pillen. Ik merk dat ik na het gebruik van XTC de dagen erna daar absoluut geen last van heb. Dat vind ik een groot voordeel, want na veel alcohol moet ik twee tot drie dagen bijkomen.”

Door het veelvuldige gebruik van XTC met daarbij alcohol had Henk veel last van de na- effecten. “Eigenlijk zouden er zo’n tien weken tussen het gebruik van XTC moeten zitten, maar dat deed ik niet. Ik sliep in die tijd ook erg slecht en ik had daarnaast veel last van mijn spieren en gewrichten. Ik was ook heel emotioneel, als ik iets droevigs zag op tv, barstte ik in huilen uit.”

Eigenlijk was hij na het gebruik een hele week van de kaart en kon de eerste 24 uur na zo’n festival niet plassen. “Bovendien werd dat verliefdheidsgevoel steeds minder naarmate ik vaker gebruikte. En had ik soms lacunes in mijn geheugen over wat er op zo’n feest gebeurd was. Ik zeg ook altijd tegen jongeren: doe het niet zoveel als ik, jullie moeten morgen naar school of je werk, ik ben gescheiden en met pensioen.”

Hou het bijzonder
Saskia is moeder van twee twintigers, zij weten dat hun ouders bij een festival wel eens een pilletje pakken. “Ik heb het idee dat jongeren vaker een pil pakken om zaken te vergeten of om een depressie tegen te gaan, dan zou het een verslaving kunnen worden. Ik zal het ook nooit iedere maand doen, ik vind het juist zo magisch om het maar drie keer per jaar te doen en te merken hoe liefdevol je alles dan ervaart. Ik zeg dan ook tegen onze kinderen: hou het bijzonder.”

Henk  is sinds drie maanden zowel met XTC als drank gestopt. “Dat was na een dag waar ik eerst veel bij het voetballen had gedronken. Daarna ben ik in de stad doorgegaan en heb ook nog wat jointjes gerookt. Ik trakteerde iedereen en was die dag meer dan 300 euro kwijt.”

Toen hij thuis kwam, besefte hij: dit moet ophouden.  “Ik hou van het leven, wil mijn  kleinkinderen graag zien opgroeien. En dan ga ik zo met mijn lijf om. Ik heb thuis onmiddellijk een halve fles wijn leeggegooid en wandel sinds die tijd honderden kilometers als voorbereiding op mijn 35e Vierdaagse. Trainen deed ik voorheen nooit, maar nu wel.’

Hij voelt zich fitter en geestelijk beter. “Maar ik ben er nog niet. Ik mis de festivals, als ik naar filmpjes daarover kijk, voel ik het gemis. Ik ben een uitgaanstype.  Maar zoals mijn ex altijd zegt: het gaat bij jou van het ene uiterste naar het andere. Waarom kan je niet gewoon twee glaasjes drinken? Of zo nu en dan een pilletje slikken? Dat kan ik dus niet.”

*Vanwege hun privacy zijn Saskia en Henk niet de echte namen van de geïnterviewden.

Verslavingsarts Kees Rijk over XTC:
“Eigenlijk is XTC een amfetamine, een stimulerend middel, daardoor kan je zo lang doorgaan met bijvoorbeeld dansen. Maar XTC maakt daarnaast serotonine in de hersenen aan. Dat geeft je het gelukzalige gevoel dat door je lichaam stroomt. Is de omgeving ook fijn dan versterkt dat het geluksgevoel, dat is dus dubbelop. Als  je depressief bent verbetert XTC je stemming, maar dat verdwijnt na het gebruik. Het is zelfs zo dat als je vaak XTC gebruikt de serotonine voorraad als het ware opraakt en je depressief raakt. Die XTC-kater veroorzaakt dat je naast somberheid ook concentratieproblemen krijgt. Of je kunt niet slapen door het amfetamine effect. Het beste is om bijvoorbeeld te gaan wandelen om weer serotonine aan te maken. Niet alleen beweging, ook gezond eten en voldoende rust nemen zijn dan goed. Voor ouderen geldt in zijn algemeenheid dat stoffen moeilijker worden afgebroken. Omdat de vaatwanden op oudere leeftijd minder elastisch zijn, zijn ouderen gevoeliger voor het bloeddruk verhogend effect van XTC.
Of ze krijgen geheugenproblemen. Je zou niet vaker dan een paar keer per jaar XTC mogen gebruiken, zodat de hersenen kunnen herstellen van het gebrek aan serotonine. Alcohol en drugs zijn trouwens altijd geleende pret. Als ze uitgewerkt zijn gaat de slinger vaak de andere kant op. Je kan beter op een natuurlijke manier een prettig gevoel opwekken door bijvoorbeeld te wandelen of te genieten van je kleinkinderen.”



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!