‘Vergeet niet te lachen, het feest is zo voorbij’

‘Vergeet niet te lachen, het feest is zo voorbij’

Ad Holland (60), voormalig artiestenmanager bij onder meer John de Mol, is anno 2022 druk met zijn eigen evenementenbureau, zijn bedrijven in relatiegeschenken, kerstpakketten en bedrijfskleding en hij maakt plannen voor de toekomst. Daarbij weet hij tijd te maken om te genieten van het leven. “Ik ben een bourgondiër, ik hou wel van een feestje.”

Tekst Hans Bouwman Foto Rob Koppers

Met zijn bedrijf Holland Entertainment Management richt Ad Holland zich vooral op bedrijfsevenementen, galadiners en het boeken van bekende Nederlanders waarvan hij ruim 80 procent persoonlijk onder zijn hoede heeft gehad. “Bedrijfsevenementen vind ik leuk, omdat je er iets moois van kunt maken, een exclusief feest, toegespitst op het bedrijf en de werknemers.” Hij heeft er net een sponsoravond opzitten voor Stichting Vlinderkind die strijdt voor een draagbaar leven met Epidermolysis bullosa (EB), een erfelijke, zeer ernstige en vooralsnog ongeneeslijke huidaandoening. De avond met een vijfgangendiner en diverse optredens, medio september in Nijmegen, was een groot succes en bracht ruim 165.000 euro op.

Evenementenbureau
De in Nijmegen geboren en getogen Holland begon als tiener als diskjockey en heeft van zijn hobby, muziek, zijn beroep gemaakt. “Ik heb achttien jaar in Hilversum bij John de Mol, Wentink Events, TROS, Endemol en Stage Holding gewerkt als leidinggevende en zat in het managementteam. Ik was verantwoordelijk voor alle artiesten en presentatoren die onder contract stonden bij De Mol en de TROS. Ik had het management en de planning. Later heb ik dat nog bij The Entertainment Group gedaan.”

Naast zijn evenementenbureau heeft Holland ook bedrijven in relatiegeschenken, kerstpakketten en custom made bedrijfskleding. Na een wat mindere periode voor de evenemententak door corona (“Gelukkig had ik die andere zaken nog, want dat liep gewoon door”) is de evenementenbusiness weer volop aangetrokken.

Kwaliteit staat hoog in het vaandel van Holland. Hij zorgt ervoor dat het organiseren van bedrijfsevenementen geen routineklus wordt en hij houdt zijn vele medewerkers dan ook scherp om de kwaliteit te kunnen handhaven. “Na afloop van een evenement ga ik thuis altijd een halfuur of een uur schrijven: wat kon beter, wat ging fout. De mensen zelf hebben dat allemaal niet in de gaten en vinden altijd dat het fantastisch is gegaan. Als organisator kijk ik uiteraard naar andere dingen.”

Bruin café
Zijn bedrijven zijn gevestigd in Wijchen. Achter zijn woning heeft hij in een bedrijfsgebouw showrooms op de begane grond en op de eerste verdieping zijn kantoor. De kelder is ingericht als een bruin café. “Die heb ik puur privé, voor mijn plezier. Niet dat ik een kroegloper ben, integendeel. Maar ik kijk graag voetbal met vrienden en drink dan hier samen met hen een pilsje.

Ondanks dat hij druk is en vaak in het buitenland zit voor inkopen, zeker nu met de inrichting van een nieuwe showroom en de verkoop van kerstpakketten, weet Ad Holland (twee kinderen, zeven kleinkinderen) wel te genieten. “Ik ben een bourgondiër, ik hou wel van een feestje. Het leven is veel te mooi om er niks van te maken.” Boven de bar in de kelder staat dan ook in gouden letters zijn lijfspreuk: ‘Vergeet niet te lachen, het feest is zo voorbij’.

Finale
Holland is fervent NEC-supporter en iedere thuiswedstrijd aanwezig in het stadion. Hij deelt er samen met andere ondernemers een businessbox waar hij regelmatig een relatie mee naartoe neemt. Verder kijkt hij uit naar het komende wereldkampioenschap voetbal dat hij met vrienden zal volgen op een groot scherm in zijn eigen kroeg. “Tot nu toe ben ik bij elk toernooi van het Nederlands elftal geweest. In Zuid-Afrika in 2010 haalde Nederland de finale en ik ben daar toen met mijn zoon geweest. Helaas verloren ze die wedstrijd tegen Spanje in de verlenging. Vier jaar later ben ik samen met mijn partner naar Brazilië gegaan, en toen wonnen we de poulewedstrijd tegen Spanje met 5-1. Ik heb tegen mijn dochter gezegd, als Nederland weer in de finale komt, mag jij mee. Dus wie weet …”LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!