17 jul Terug naar de ijstijd in het Groesbeekse bos
Terug naar de ijstijd in het Groesbeekse bos
De Ooijpolder, het Groesbeekse Bos, de Mookerhei, we hebben het allemaal in onze achtertuin. Boswachter Lydie van Santen over het Groesbeekse bos. “De combinatie van kronkelende paden en hoogteverschillen vind ik erg mooi.”
Omschrijving
“Ik vind het Groesbeekse bos bijna on-Nederlands, op gemiddeld 80 meter boven NAP met hoogteverschillen tussen de 45 en 90 meter. Dat is redelijk uniek. Ik kom zelf uit het Westen en ben opgegroeid tussen platte velden en uitgestrekte weides. Het bos is zeer gevarieerd met loof- en naaldbomen, heide, enkele akkers. Ook zie je er nog prachtige oude landgoedstructuren met karakteristieke beukenlanen en rododendrons.”
Recreatie
“Er zijn vier wandelroutes waar ook de hond los mag lopen, mits hij op de paden blijft. Veel dieren, waaronder dassen en reeën liggen op tien tot vijftien meter van de paden te slapen. De routes staan aangegeven op een informatiepaneel bij de meeste parkeerplaatsen. Een nieuwe folder is in de maak. Ook kun je er mountainbiken en paardrijden.”
Flora
“Een mooi stuk is Mulderskop waar de rode dopheide groeit, een vrij zeldzame soort, maar ook de gele brem en struikheide zorgen voor een variatie aan kleur. In het Kraaijendal zijn op enkele plekken mooie stinzenplanten als lelietje-van-dalen en bosannemoon te zien. Vanwege de houtproductie was het bos van vroeger uit vrij eentonig. We proberen nu toe te werken naar een iets gemengder samenstelling.”
Fauna
“Er leven vossen, reeën, eekhoorns en een aantal spechtensoorten. Op Mulderskop vind je de zadelsprinkhaan en de gladde slang, een bedreigde diersoort. Hij is niet giftig en volstrekt ongevaarlijk. Ook kun je zomaar een zandhagedis tegenkomen die ligt te zonnen op het pad. Samen met Natuurmonumenten doen we veel moeite deze soorten te behouden.”
Bijzonder
“Het kleinste vogeltje van Europa, de goudhaan, is vrij talrijk aanwezig doordat hier relatief veel naaldhout is. Van snavel tot staart is hij 8,5 centimeter en hij weegt niet meer dan 5 gram. Het is een heel leuke soort, vrij tam en relaxed. En, dit zangvogeltje maakt een heel kenmerkend geluid, bijna niet te verwarren met het geluid van andere vogels. Een hoge, herhalende serie op- en neergaande tonen (4-6 keer), vaak eindigend met een korte triller.”
Mooiste plekje
“Lastig, want het is een uitgestrekt gebied. De combinatie van kronkelende paden en hoogteverschillen vind ik erg mooi. Maar, het uitzichtpunt op Mulderskop springt er wel uit. Bij goed weer kun je Nijmegen zien liggen. En een aantal dalen, zoals het Kraaijendal, waar je sporen van het smeltwater uit de ijstijd terug kunt zien. Maar de oude lanen zijn ook ontzettend gaaf.”
Tip van de boswachter:
“Neem eens een kijkje in het Kraaijendal of op Mulderskop. Het zijn prachtplekken. Er is een kleine parkeerplaats in de buurt maar ook het Jachtslot de Mookerheide is vlakbij. Als je een kaart hebt, is dit een prima startpunt voor een wandeling. Staatsbosbeheer heeft er een die je op je mobiele telefoon kunt bekijken (kaart.staatsbosbeheer.nl, red.). Het is onze wens hier samen met Natuurmonumenten een wandelroute te ontwikkelen.”