‘Sporten en kunst helpen bij bestrijden parkinson’

‘Sporten en kunst helpen bij bestrijden parkinson’

‘Parkinsonprofessor’ Bas Bloem vindt dat veel mensen nog te weinig afweten van de ziekte van Parkinson. Bloem is neuroloog en doet aan het Radboudumc in Nijmegen onderzoek naar onder meer het positieve effect van muziek, kunst en sport op mensen met deze hersenziekte. Inwoners van Nijmegen, mensen met parkinson en andere belangstellenden zijn van 22 tot en met 24 september welkom bij Het Parkinson Weekend in Nijmegen. Met een breed palet aan activiteiten, waaronder wetenschappelijke lezingen, een kunstexpositie, films en dans- en sportactiviteiten.

Tekst Francien van Zetten • Foto Radboud UMC

Veel mensen kennen wel iemand die de ziekte van Parkinson heeft. Toch weet lang niet iedereen dat het om een hersenziekte gaat. Parkinson is zelfs de snelst groeiende hersenziekte wereldwijd. Neuroloog Bas Bloem en zijn team doen onderzoek naar de ziekte van Parkinson en behandelen veel parkinsonpatiënten in het Radboudumc Nijmegen. Bloem is ervan overtuigd dat gezond leven heel belangrijk is voor mensen met parkinson.

Kwaliteit van leven verbeteren
Bloem heeft een onderzoekslijn opgezet, waarbij lifestyle (sporten, beter omgaan met stress) en kunst een belangrijk onderdeel vormen. “Parkinson is een invaliderende ziekte, die veel impact heeft op patiënten. Door te bewegen, te sporten, muziek te beluisteren, te dansen en van kunst te genieten kunnen we de kwaliteit van leven verbeteren, mogelijk zelfs het ziekteproces vertragen en wie weet ooit voorkomen”, vertelt Bas Bloem. “Daar is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor en wij gaan dat verder onderzoeken.”

Stevinpremie voor meer onderzoek
Bloem geeft bij het Radboudumc leiding aan een van de grootste, internationale onderzoeksgroepen naar de ziekte van Parkinson. Hij kreeg in 2022 de Stevinpremie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de wetenschappelijke en maatschappelijke waarde van zijn werk. Deze premie van 2,5 miljoen euro wil Bloem inzetten voor meer onderzoek naar de oorzaken van parkinson en voor onderzoek naar een op de persoon afgestemde behandeling van deze ongeneeslijke ziekte, waarbij het gaat om een combinatie van geneeskunde en gezond leven.

“Als team zijn we ontzettend dankbaar dat de Stevinpremie aan ons werk is toegekend”, zegt Bloem. “Daarom willen we iets terugdoen voor de stad waar we ons thuis voelen.” Al brainstormend met de gemeente Nijmegen ontstond het idee voor Het Parkinson Weekend met allerlei wetenschappelijke, culturele en sportieve activiteiten. Nederland loopt internationaal gezien voorop met het onderzoek naar parkinson, meldt Bloem. Hij is blij dat er wetenschappers uit bijvoorbeeld Amsterdam naar Het Parkinson Weekend komen. “In het Amsterdam UMC is een hele nieuwe behandeling voor parkinson ontwikkeld en daarover wordt het publiek bijgepraat.”

Hersenen maken dopamine
Als je danst, geniet van kunst of sport maken je hersenen dopamine aan. Dit stofje helpt een mens met bewegen, denken en het ervaren van blijdschap en geluk. Bij de ziekte van Parkinson gaan de hersencellen die dopamine produceren verloren. Mensen met parkinson gaan daardoor trillen, hebben moeite met bewegen en met praten.
Aan de hand van deze lichamelijke klachten wordt meestal duidelijk dat iemand parkinson heeft. Vaak is dan al zo’n 70 procent van de hersencellen, die dopamine produceren, afgestorven. Deze hersencellen herstellen zich niet meer. Er zijn medicijnen die het tekort aan dopamine kunnen aanvullen, maar iemand die parkinson heeft, komt er nooit meer vanaf.

Kom naar Het Parkinson Weekend
Met Het Parkinson Weekend in Nijmegen wil Bloem het publiek informeren over deze hersenziekte en parkinsonpatiënten laten zien wat ze zelf kunnen doen, bijvoorbeeld door meer te bewegen. “Het gaat erom dat we mensen met parkinson en hun naasten perspectief bieden”, zegt Bloem. “Met de nieuwste wetenschappelijke inzichten, kunst, informatie over gezonde voeding en sportactiviteiten. Het wordt een leuk weekend en iedereen is van harte welkom.”



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!