Seks na je 60e, zo hou je het leuk

Seks na je 60e, zo hou je het leuk

Seks is vooral voor jonge, gezonde mensen, toch? Welnee, seks is van alle leeftijden, dus ook voor ouderen. Maar wat als je seksleven na tientallen jaren is ingedut en je eigenlijk niet meer tevreden bent? Seksuoloog Astrid Kremers geeft tips.

Vroeger vlogen de vonken ervan af maar hoe hoger de leeftijd, hoe minder actief je wordt op seksueel gebied. Oorzaken? Een afnemende gezondheid en conditie, het verlies van een partner maar ook als die er nog wel is, zijn de vonken vaak wel uitgedoofd. Remmende factoren, noemt seksuoloog Astrid Kremers ze. Het goede nieuws: er zijn tal van mogelijkheden om het vuurtje weer op te stoken.

Ouder worden komt met gebreken, zeggen ze weleens. Dat geldt ook voor seks. Mannen kunnen last hebben van erectieproblemen, vrouwen hebben vaak minder energie of kunnen moeilijker klaarkomen. Na de overgang is de vagina minder vochtig, waardoor gemeenschap pijn kan doen. Opwinding, oftewel stimulerende factoren, zijn dan nog belangrijker.

Begin stap voor stap
In de praktijk van Kremers komen veel ouderen met maar één doel: zorgen dat het seksleven weer naar tevredenheid is. Wanneer dat precies het geval is, is voor iedereen verschillend. Als seksuoloog sluit Kremers aan bij die specifieke wensen. “Dat is dus maatwerk. Het is net als met eten, de een vindt dit lekker, de ander dat, er is geen standaard of één ultiem gerecht.”

Eén ding wist zelfs Einstein al met zijn definitie van waanzin: steeds hetzelfde doen en andere resultaten verwachten, dat werkt niet. Kremers: “Meer van hetzelfde is meestal niet heel prikkelend. Wat je geen aandacht geeft, groeit ook niet. Je kunt niet zeggen dat je iets belangrijk vindt en tegelijkertijd achteroverleunen. Dat moet je laten zien in gedrag.”

Wil je je seksleven veranderen, dan moet je dus in actie komen. Schrik niet, je hoeft echt niet meteen naar een sekswinkel te rennen en het complete assortiment uit Fifty shades of grey aan te schaffen. Het zit ‘m vaak al in kleine dingen. Hoeveel tijd besteed je eigenlijk aan seks? Hoeveel aandacht geef je jezelf, en aan elkaar? Bedenk hoe je dichter bij elkaar zou kunnen komen. Het helpt om stap voor stap te beginnen.

Meer tijd en aandacht
“Ik merk dat seks binnen de relatie vaak geen prioriteit heeft”, vertelt Kremers. “Veel koppels realiseren zich dat niet. Dertigers en veertigers zijn druk met hun carrière, het huis, thuiswonende kleine kinderen, ouderen zijn daar minder mee bezig. Dat is natuurlijk een voordeel, zij kunnen daardoor meestal meer tijd en aandacht aan elkaar besteden.”

Kom je er zelf niet helemaal uit, zijn er genoeg websites en boeken die je op weg kunnen helpen. Natuurlijk kun je ook terecht bij de seksuoloog voor deskundig advies. “Je kunt alleen komen of samen”, legt Kremers uit. “We kijken dan samen wat er aan de hand is en gaan daarna oplossingsgericht aan de slag. Het is een gezamenlijke ontdekkingsreis naar wat mogelijk is. Communicatie is erg belangrijk: wensen uiten, complimenten geven.”

Taboe
Of er nog altijd een taboe rust op seks? Kremers: “Zeker. Praten over seks is voor heel veel mensen nog altijd ingewikkeld omdat het natuurlijk heel intiem is. Oudere generaties voelen vaak meer schroom. Het gebruik van speeltjes bijvoorbeeld is iets waarmee ze niet van jongs af aan vertrouwd mee zijn geraakt. Voor porno moest je vroeger naar de videotheek, nu kun je daar op je telefoon al naar kijken.”

De seksuoloog is er dus om je te adviseren hoe je je gedrag en gedachten kunt veranderen. “Soms is het belangrijk dat een arts meekijkt, bijvoorbeeld in verband met medicijngebruik dat van invloed is. Het probleem kan ook bij een eerdere traumatische ervaring liggen, dan geef ik traumabehandeling. De cliënten bepalen zelf hoever ze willen gaan. Niks moet. Mijn oudste cliënt is een vrouw van 95 die nog graag een orgasme wil beleven.”



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!