Puur natuur paaseieren verven

Puur natuur paaseieren verven

(met spullen die je gewoon in huis hebt)

Meesterkok in ruste, Paul Hoftijzer, houdt van puur natuur. Voor Pasen grijpt hij terug op een herinnering uit zijn eigen familiegeschiedenis.

Tekst, samenstelling & foto Paul Hoftijzer, Nederlandse Dis • paulhoftijzer@gmail.com

Bij het zien van paaseieren komt altijd mijn al lang geleden overleden vader in mijn herinnering. Hij was verslingerd aan plantjes en had veel fantasie. Met behulp van uien en spinazie heeft hij een keer onze paaseieren in vlekkerige kleuren groen geverfd. Daarna werden de eieren met bloemetjes en blaadjes omgetoverd tot bijzondere kunstwerkjes. Maar liefst zestig eieren had hij versierd en in de tuin verstopt. Enthousiast zijn wij naar buiten gespurt om die te zoeken.

Om ook puur natuur eieren te verven verzamel je bijvoorbeeld schillen van gele en rode ui, blad van rode biet, kool, aardbeienkroontjes, theezakjes, koffiedik of restjes spinazie. Ook gedroogde kamille, kurkuma (geelwortel), bosbessen- of vliersap kun je gebruiken. Witte eieren geven het snelste resultaat.

Laat je de gekookte eieren mee sudderen of staan met de ingrediënten in de pan dan worden ze vaak wat vlekkerig. Dat ziet er wel erg natuurlijk uit. Wil je egaal gekleurde eieren dan moet je de ingrediënten er eerst uitzeven.

Een patroon op een ei aanbrengen kan ook. Met elastiekjes kun je blaadjes en bloemetjes op het gekookte ei vast maken. Zowel de elastiekjes als het blad of de bloem zie je dan na het verven uitgespaard. Ook kan je met een kwastje met vloeibare kaarsvet op de eieren een tekening aanbrengen. De niet beschilderde delen worden dan na het verven zichtbaar, de tekening blijft ongeverfd achter.

RECEPTEN PER KLEUR


Okergeel tot goudkleurig oranje

  • ½ liter water of kamille thee
  • 2 eetlepels azijn
  • Kroontjes en steelaanzet van aardbeien (van zeker twee bakjes) of de schillen van 5 Golden Delicieus appels.

Rood

  • 1 liter water
  • 3 eetlepels azijn
  • Schillen van zeker 10 (grote) rode uien

Oranje

  • 1 liter water
  • 2 eetlepels azijn
  • Schillen van zeker 15 gele uien

Groen

  • 1 liter water
  • 2 theelepels bakpoeder (of een zakje bakpoeder)
  • Zeker 150 tot 250 gram spinazieblad (goedkope diepvriesspinazie gaat ook goed)

Wel meer dan een uur zachtjes koken

Roze

  • 1 liter water
  • 1 eetlepel azijn
  • Zeker 200 gram schillen van rode biet

Een half uur koken is meestal voldoende

Bruin

  • Gebruik oude zwarte thee of restjes koffie met op een ½ liter een eetlepel azijn.

Paars

  • Gebruik vlierbessen- of druiven- of bosbessensap
  • Per liter 1 eetlepel azijn

Blauw

  • 1 liter water
  • 2 eetlepels azijn
  • Zeker 400 gram rode koolbladeren en stukjes stronk
  • Zeker 2 uur voorkoken en een nacht wegzetten geeft een diepere kleur

Na het verven kun je de eieren glans geven door ze met een doekje (zonnebloem-)olie in te wrijven.



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!