Profiteer van uw overwaarde

Profiteer van uw overwaarde

De waarde van het eigen huis stijgt jaar in jaar uit. Maar wat heeft u daaraan? Kunt u die vele tienduizenden of tonnen euro’s overwaarde ‘los’ krijgen?

Door Marcel van Gammeren & Janny van de Logt, Van Bruggen Adviesgroep Illustratie Vecteezy.com

Stijging overwaarde in woningen, hoe zit dat?
De stijgende overwaarde komt door twee ontwikkelingen. De belangrijkste is de stijging van de huizenprijzen. Dit is alleen een papieren waardestijging, omdat u er niks extra’s van in uw portemonnee terugziet. Een andere reden voor de stijgende overwaarde zijn aflossingen op de hypotheek dankzij reguliere aflossingen op een annuïteiten- of lineaire hypotheek of door extra aflossingen. Aflossen op de hypotheek leidt ertoe dat u minder rente (en aflossing) hoeft te betalen, waardoor er meer te besteden is. Kijk daarbij niet alleen naar het korte termijn voordeel, maar ook naar de voordelen op de lange termijn. Het is bijvoorbeeld fijn als de hypotheek een stuk kleiner is geworden als uw hypotheekrenteaftrek eindigt en ook als u met pensioen gaat en uw pensioeninkomen waarschijnlijk een stuk kleiner is dan nu.

Overwaarde benutten
Als vijftig-, zestig-, zeventig- of tachtigplusser wilt u misschien wel uw overwaarde benutten. De makkelijkste manier is natuurlijk de woning verkopen, waardoor de overwaarde vrij valt. Maar u zult ook dan weer ergens moeten wonen, al geldt vaak: hoe ouder, hoe vaker voor een huurwoning gekozen wordt bij de volgende woning.

Als u lekker in uw eigen woning wilt blijven wonen dan kunt u uw hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Uw inkomen en toekomstig pensioeninkomen moeten dan wel voldoende zijn. Het voordeel is dat u nu voor een lange periode de rente tegen een laag tarief kunt vastzetten. De extra maandlasten zijn laag, zeker als de extra hypotheek een aflossingsvrije hypotheek kan zijn. Een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk tot 50% van de waarde van de woning.

Waarvoor overwaarde benutten?
Wij zien in de praktijk veel verschillende redenen om de hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek te nemen:

 1. Verbouwing. Voor een verbouwing zien we weer verschillende redenen, die vaak ook leeftijd gerelateerd zijn:
  • Een verbouwing omdat de kinderen nu de deur uit zijn;
  • Een verbouwing omdat een kind weer thuis komt wonen, bijvoorbeeld na een verbroken relatie;
  • Een verbouwing om de keuken of badkamer te moderniseren;
  • Een verbouwing zodat de woning ouderdomsvriendelijker wordt;
  • Een duurzaamheidsverbouwing.
 2. Geld om een extra uitgave te kunnen doen, bijvoorbeeld de aankoop van een vakantiewoning, caravan, camper, een wereldreis te maken, enzovoort.
 3. Een stuk extra buffer om op een spaarrekening neerzetten, zodat het pensioen aangevuld kan worden.
 4. Om een kind/kinderen een schenking te geven, zodat ze bijvoorbeeld een woning kunnen kopen.


Van Bruggen Adviesgroep Nijmegen helpt

Wilt u meer weten over hoe u de overwaarde kunt benutten? Dan is het goed om te kijken naar uw persoonlijke, financiële situatie. Zo weten wij hoe u uw overwaarde kunt benutten.
Afspraak maken? Ga naar vanbruggen.nl/nijmegen óf bel 024 3817 191.LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!