Peesklachten

Peesklachten, een veel voorkomend probleem

Hielspoor, tenniselleboog, achillespees en (langdurige) schouderklachten. Wij zien veel mensen in onze praktijk met peesklachten. Ze ervaren pijn en stijfheid bij de eerste stappen ’s ochtends en pijn bij het belasten. Een potje voetballen met de kleinkinderen, huishoudelijk werk of sporten lukt niet meer.

Vaak hebben ze hier al lang last van en komen ze er maar niet van af. Rustig aan doen, oefeningen, injecties, het helpt allemaal wel iets, maar de klachten gaan toch niet helemaal weg of komen steeds weer terug.

“Dat is ook niet zo gek”, geeft Steven Zwart, sportfysiotherapeut en spier-peesspecialist bij Fysiotherapie Hatert aan. “In principe zorgt het lichaam voor herstel als sprake is van een blessure. Maar bij peesklachten komt dat herstel vaak onvoldoende op gang. Het lichaam heeft als het ware een zetje nodig”.

Klachten ontstaan vaak door overbelasting of als gevolg van het ouder worden. Het peesweefsel wordt minder sterk en is gevoeliger voor het ontwikkelen van blessures. Ook onderbelasting kan een oorzaak zijn: als je te weinig beweegt gaat de kwaliteit van de pees achteruit (use it or lose it).

Samen met de patiënt gaat Steven op zoek naar de onderliggende oorzaak: hoe zijn de klachten ontstaan?  Met behulp van een echo kan hij zien hoe het weefsel eruitziet, of er beschadigingen of ontstekingen zijn, of dat sprake is van kalkafzettingen in de pees. “Zo kunnen wij nog gerichter aan de slag.”

Daarna wordt besproken wat de beste behandeling is. Vanuit Stevens expertise en de voorkeur van de patiënt wordt het behandelplan opgesteld. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Onderdeel van íeder behandelplan is training. Dit is nodig om de pees weer sterk te maken. Om het herstel te verbeteren kan een aanvullende behandeling met
bijvoorbeeld dry needling of shockwave gegeven worden.

Er is ook een nieuwe behandeltechniek: EPTE. Bij deze behandeling wordt de pees aangeprikt met een dunne naald waarna hier kortdurend (lichte) stroom op wordt gezet. Met echografie wordt de exacte locatie bepaald. Het prikken is een beetje gevoelig, de behandeling zelf ervaren de meeste mensen niet als pijnlijk. Zelfs voetbalclubs zoals AS Roma en Real Madrid maken gebruik van de EPTE-techniek.

Kortom: samen aan de slag, om van langdurige klachten af te komen!

Fysiotherapie Hatert
Geeresteinstraat 32, 6535 JX Nijmegen
024-3557438, info@fysiohatert.nl



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!