Online zoektocht naar liefde populairder dan ooit

Online zoektocht naar liefde populairder dan ooit

Online dating is hot onder vijftigplussers. Datingsite 50plusmatch telde vorig jaar een recordaantal inschrijvingen en verwacht er voor dit jaar nog meer. Vijftigplussers hebben een inhaalslag gemaakt: internet lijkt dé plek om een nieuwe liefde te vinden.

Door Babette Pul

Waren het vroeger vooral twintigers die de datingsites bevolkten, inmiddels is hun aandeel geslonken. Jongeren gebruiken tegenwoordig dating apps als Tinder en Happn en gaan vaker uit dan oudere singles. Vijftigplussers hebben online een snelle emancipatie doorgemaakt en datingsites massaal omarmd.

John Meuffels begon in 2002 de datingsite match4me voor hoger opgeleide singles. Een paar jaar later viel hem op dat de gemiddelde leeftijd toenam. Hij deed onderzoek onder de leden en vroeg hen naar de behoefte aan een site voor vijftigplussers. Statistieken lieten zien dat deze groep alleen maar zou groeien en 50plusmatch was snel een feit.

Zoektocht naar liefde
“Nog maar een of twee generaties geleden lag het echt anders”, vertelt Meuffels. “Werd je op je 65ste weduwe of weduwnaar, dan bleef je dat meestal de rest van je leven. De tijden zijn duidelijk veranderd. Ouderen hebben meer tijd, geld en mogelijkheden. Wanneer het verlies na een paar jaar is verwerkt, gaan ze online op zoek. Want, wie weet word je 90, dan wil je het nog wel leuk hebben.”

De zoektocht naar liefde verandert wel naarmate je ouder wordt. “Tussen de 50 en 60 willen mensen nog echt een relatie met alles erop en eraan”, weet Meuffels. “Ook samenwonen. Boven de 60 wordt het al meer een exclusieve vriendschap, de behoefte aan samenwonen is minder. Nog ouder zoeken mensen meestal iemand om leuke dingen mee te doen. Tachtigers kiezen echt voor vriendschap, dus zonder romantiek.”

Het voordeel van online daten? Iedereen is op zoek naar hetzelfde. In de praktijk blijkt dat mensen vaak strenge zoekcriteria hanteren. Woonplaats of interesses bijvoorbeeld. In de meeste succesverhalen zijn die criteria losgelaten. Volgens Meuffels is het dan ook beter geen al te hoge eisen te stellen. “Zie het vooral als een leuke kans om mensen te ontmoeten.”

Neem de tijd
Want, de liefde moet haar weg vinden. “Mijn advies is dan ook: blijf niet te lang appen of mailen. Bel elkaar een keer. Als een gesprek na twee minuten stilvalt, zegt dat al veel. Duurt het met gemak een half uur, dan zou een ontmoeting weleens heel leuk kunnen zijn. Slaat de vonk niet over, heb je op z’n minst een leuke avond gehad. Blaas het niet op en neem de tijd.”

Dat geldt ook voor het aanmaken van een profiel. De kans dat je een leuke reactie krijgt is een stuk kleiner wanneer je het niet goed invult. “Voeg het liefst ook een foto toe”, zegt Meuffels. “Je hoeft echt niet de knapste te zijn, maar de uitstraling, daar kijk je toch naar.”

Op elke goede datingsite kun je dit gratis doen en ga je pas betalen wanneer je zelf voor een lidmaatschap kiest. 

En dan? “Je kunt natuurlijk rustig afwachten, maar neem vooral zelf het initiatief. Het traditionele idee dat mannen de eerste stap moeten zetten, geldt online niet. Sterker nog, het valt juist enorm op dat vrouwen actiever zijn dan mannen. Dus, vind je iemand leuk, stuur diegene dan een berichtje. De kans op succes is echt groter als je er zelf mee aan de slag gaat.”

Daten is een avontuur
“Er zijn mensen die binnen een week een nieuwe liefde vinden”, zegt Meufels, “maar het kan ook een jaar duren. Online daten is een avontuur. Het kan heel intensief zijn, maar het is vooral erg leuk. Het is meteen ook een zoektocht naar jezelf: wat verwacht ik eigenlijk van die ander? Geniet van de reis, niet alleen van de bestemming. En neem er dus vooral de tijd voor.”LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!