Nuilen & huilen: Waalstrandjes

Waalstrandjes

Voormalig horeca-ondernemer Bart Kouwenberg is een geboren en getogen Nijmegenaar. Hij houdt van de natuur en reizen, schrijven en fotograferen. Over zijn geliefde stad heeft hij altijd wat te nuilen, soms met een lach, soms met een traan.

Ieder jaar is het raak. Zo tussen april en september. Dan verandert onze Nijmeegse achtertuin van een rustig natuurgebied in een pretpark. Waar je tot 2013 slechts een paar verdwaalde Nijmegenaren de fiets zag pakken om via Hollands-Duits gemaal en de dijk de waalstrandjes op te tuffen, vindt er sinds 2014 vanaf Waalkade en Ooijpoortbruggetje een complete volksverhuizing plaats.

Op een beetje warme lente- of zomeravond liggen letterlijk honderden mensen, veelal jongeren, op de strandjes. Onder het motto niet gegeten, niet gedronken en niet gefeest is niet geleefd. Ik ben er trots op dat wij strandjes hebben waar we massaal onze vrije tijd kunnen doorbrengen. Waarom social media en kranten op hoogtijdagen vollopen met berichten over een ongelooflijke bende en rotzooi, is mij een raadsel.

Simpelweg omdat het een illusie is te denken dat van de 300 bezoekers op een avond iedereen braaf zijn eigen afval meeneemt. Wel verdrietig. Ik heb verschillende jaren diverse keren met een zelf gecharterde prikstok de strandjes schoongemaakt. De gemiddelde opbrengst per avond: 6 volle vuilniszakken met BBQ-spullen, plastic, glas, etenswaren, blikken en gebruikt toiletpapier.

Het toppunt vond ik de kapotte wodkaflessen en gescheurde bierblikjes net onder de vloedlijn. Dat de oorspronkelijke bewoners van de strandjes, de paarden en runderen, zich eraan verwonden, daar staat blijkbaar niemand bij stil. Woedend was ik toen ik een paard in een kapotte mayonaisepot zag schuume, banjerend door het glas van kapotte bierflessen.

Roepen dat mensen hun eigen spullen mee moeten nemen en gratis plastic zakken bij de ingang van het bruggetje neerleggen is een reeds uitgevoerd idee. En complete onzin. Als 90% het doet, scoor je geniaal hoog. Maar dat betekent dat nog steeds 30 man het niet doen. Weleens een feestje van 30 man opgeruimd die urenlang alles letterlijk en figuurlijk uit hun handen laten vallen? Dat dus.

De strandjes zijn van Staatsbosbeheer. Officieel is het een natuurgebied. Staatsbosbeheer vindt dat prullenbakken niet in een natuurgebied thuishoren. Prima, maar dan moet je het ook zo behandelen en handhaven.
Nu gedoog je de strandjes als recreatiegebied wat betekent dat er na zonsondergang massaal gezopen, gegeten en gefeest kan worden. En dan tref je geen voorzieningen om dit in goede banen te leiden?

Beste gemeente Nijmegen en Staatsbosbeheer, de oplossing is simpel: of je accepteert dat het een recreatiegebied is geworden en levert de bijbehorende voorzieningen zoals prullenbakken, toezicht en toiletten, of je houdt je aan de regels van een natuurgebied en verbiedt aanwezigheid na zonsondergang, glaswerk en barbecues. Een deur en tijdslot op het Ooijpoortbruggetje is zo gemaakt.



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!