Ja, er is zeker leven na ontslag!

Carla van den Anker bouwt haar eigen bedrijf nu uit.

Na een langdurig dienstverband plotseling ontslagen, zonder baan, weer moeten solliciteren, dat is even wennen. Het is de afgelopen jaren tijdens de economische crisis veel vijftig- en zestigplussers overkomen. Voor vijftigers lijkt het tij te keren.

Ja, er is zeker leven na ontslag!

door Angela Jans

Veel te jong om als pensionado verder door het leven te gaan, te oud om nog aan de bak te komen. Van de een op de andere dag werkloos, na vele jaren ‘trouwe’ dienst plotseling alle dagen vrij. Leuk?! De meeste mensen denken snel iets anders te kunnen vinden maar onderschatten de impact van hun ontslag.

Na een vast dienstverband van tien, twintig of misschien wel dertig jaar, de gang naar het UWV maken voor een uitkering valt niet mee. Lekker genieten van al die ‘vrije’ tijd al helemaal niet. Niet alleen omdat de uitkeringsinstantie je flink achter de broek aan zit, ook vaak vanwege de zorgen om wat (misschien niet?) komen gaat. Die leuke nieuwe job die uitblijft, het geldgebrek dat om de hoek loert. Sollicitatiebrieven schrijven wordt steeds lastiger omdat zelden of nooit een uitnodiging volgt. “De tijden zijn natuurlijk ook enorm veranderd. Een cv ziet er tegenwoordig compleet anders uit dan pakweg vijftien jaar geleden. Dat beseffen veel vijftigplussers in eerste instantie niet. Er is echt bijscholing nodig om dat up-to-date te krijgen.

NetWerkgroep45plus Nijmegen

Werkzoekenden die elkaar willen motiveren en enthousiast houden tijdens hun zoektocht naar betaald werk, kunnen terecht bij NetWerkgroep45plus Nijmegen. Elke maand is er een bijeenkomst en wekelijks verschijnt een nieuwsbrief.
Meer informatie: netwerkgroep45plus.nl

Kansen 50+ in 2018 wel verbeterd
Voor vijftigplussers is het, ondanks het aantrekken van de economie, nog steeds lastig om werk te vinden, beseffen ze ook bij het UWV. Daarom zijn er speciale maatregelen en activiteiten die werkzoekenden én werkgevers kunnen helpen. En regelingen die het interessant maken om vijftigplussers in dienst te nemen (zie kader).

Daarnaast speelt de uitzendbranche een belangrijke rol in het aan het werk helpen van ouderen. Liefst 27 procent van de vijftigplussers vond een baan via een uitzendbureau. Op het totaal is 18 procent van de uitzendkrachten ouder dan 45 jaar.

Doordat bedrijven (in bepaalde sectoren) momenteel wat moeilijker aan personeel kunnen komen, zijn de kansen voor vijftigplussers in 2018 wel verbeterd, blijkt uit het rapport ‘Duiding Arbeidsmarktontwikkeling, januari 2019’ van het UWV. ‘Er treedt een inhaaleffect op dat in 2017 nog niet zichtbaar was. Voor zestigplussers geldt dit niet. Zij verlaten de WW nog steeds voornamelijk omdat ze aan het eind van hun uitkering zijn gekomen. Het werkloosheidspercentage onder deze groep is momenteel zelfs nog hoger dan ten tijde van het begin van de economische crisis’, staat in het rapport.

Ouderen profiteren in het algemeen sowieso later van economisch herstel dan jongeren. En de opties die zestigplussers tegenwoordig hebben, zijn anders dan enkele jaren geleden. Als ze toen werkloos dreigden te worden, konden ze niet zelden kiezen voor vervroegd pensioen. Die mogelijkheid bestaat nu niet meer, ze houden nu een sollicitatieplicht of beginnen vaker (al dan niet noodgedwongen) voor zichzelf.LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!