Huizenveiling is de toekomst

Makelaardij Kolmeijer:

“Huizenveiling is de toekomst”

Het is het gesprek van de dag op verjaardagen en in de kroeg: de huizenprijzen rijzen de pan uit. De een weet van een huis waar de vraagprijs met twintig procent is overboden, een ander hoorde van nog veel meer.

Tekst Rene Pennock Foto Beeldfanaat.nl

Het zijn misschien overdreven verhalen, maar het is een feit dat steeds meer huizen niet meer te koop worden aangeboden met een vraagprijs, maar met een ‘bieden vanaf’-prijs. De extreem lage hypotheekrente en de schaarste op de koop- én op de huurmarkt zijn de voornaamste factoren die de prijzen opdrijven. In het afgelopen jaar zijn koophuizen, ondanks de coronacrisis, meer dan elf procent duurder geworden.

Het is lastig in te schatten wat te bieden, want biedingen worden niet openbaar gemaakt en de bieder krijgt meestal geen tweede kans. Soms blijkt naderhand dat de koper van een huis niet zo heel veel meer bood dan andere belangstellenden die misschien nog wel wat hoger hadden kunnen en willen gaan. Dat kan een heel frustrerende ervaring zijn. Kolmeijer heeft daarvoor een oplossing.

Patrick van Haandel en Rolf Zegger van Kolmeijer Nijmegen zoeken al jaren naar vernieuwingen in de makelaardij. Een paar jaar geleden begonnen ze hun huizen-veilingsite. Wat toen een heel nieuw concept was, is nu uiterst actueel: in de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel om huizen verplicht per veiling te verkopen, zoals dat bijvoorbeeld in Australië al het geval is. Patrick denkt dat dit voorstel het niet zal halen, maar ziet het wel als een optie voor de toekomst. „Als je een ‘bieden vanaf’-prijs hanteert, moet je dat transparant en eerlijk doen. Op onze veilingsite zie je wat het hoogste bod is en kun je online overbieden, na bezichtiging natuurlijk. Wanneer iemand in de laatste minuut nog een bod doet, dan wordt de sluiting van de veiling telkens met vijf minuten uitgesteld, zodat anderen ook nog kunnen tegenbieden.” „De verkoper behoudt het laatste woord. Hij bepaalt uiteindelijk wie hij het huis gunt”, vult Rolf aan. „Wij werken er al mee en de NVM heeft inmiddels zelf ook een veilingsite. Een huizenveiling zal in de toekomst vaker ingezet gaan worden.”

Hoe online bieden precies werkt is te vinden op www.kolmeijerveiling.nl/veilingen

Aangeboden door:
Makelaardij Kolmeijer
Tooropstraat 11, Nijmegen
024 – 360 95 52
kolmeijernijmegen.nlLEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!