Het voelt als een familiebedrijf

Het voelt als een familiebedrijf

Auto’s vormen de rode draad in het leven van Maurice Traa (53). Autodealer, autoliefhebber en geboren in een auto-familie. We treffen hem daags na de Formule 1 races in Zandvoort.

Tekst René Pennock Foto Rob Koppers

‘Ik ben erbij geweest. Geweldig om zoiets mee te maken!” Maurice houdt van de autosport. “Ik ben vaak met Tom Coronel meegeweest naar de WTCC-races, de World Touring Car Cup, toen hij nog in een Seat Leon reed.” Maar eigenlijk is Maurice meer fan van de Ibiza-cup. “In de Ibiza-cup reden we met een eigen team mee met een Seat Ibiza. Autoraces zijn prachtig, maar op de allereerste plaats komt toch altijd mijn gezin.”

Van Cuijk naar Nijmegen
Maurice’ vader werkte al bij de Nijmeegse Seat-garage. “Ik was een jaar of 15 toen ik bij hem in het bedrijf als autopoetser begon”, vertelt Maurice. “Een zakcentje bijverdienen, dat heb ik een jaar of zes gedaan. Na school werkte ik een jaar als bedrijfsleider bij de Seatdealer in Druten. Toen kwam de importeur van Seat Nederland me vragen of ik niet een eigen dealerschap wilde beginnen.” Dat was natuurlijk niet aan dovemansoren gezegd en in 1990 begon Maurice Auto Traa in Cuijk. Dat liep naar volle tevredenheid van Pon, de importeur. Zes jaar later kwam van ‘hogerhand’ het verzoek een zaak in Nijmegen te openen. “We kochten in 1996 dit terrein aan de Microweg en hebben dit pand gebouwd. Ik heb een tijdje alle twee de bedrijven naast elkaar gehad, maar ik concentreer me toch liever op één ding en doe dat goed. Het bedrijf in Cuijk is verkocht.”

Pieken
“Auto Traa liep goed en we hebben verschillende uitbreidingen en verbouwingen gehad. In 2000 hebben we er al een etage bovenop gezet en in 2004 is de zijkant eraan gebouwd. In 2017 hebben we het hele gebouw gemoderniseerd met nieuwe vloeren, een nieuwe balie en een koffiebar. Die koffiebar is belangrijk voor het contact met je klanten. Voor de gezelligheid, we hebben zelfs klanten die ’s zaterdags op de fiets even langswippen voor een bakkie. Maar aan die koffiebar hoor je ook wat er werkelijk goed of niet goed gaat. In 2015 hebben we het Suzuki service-dealerschap van onze buurman over kunnen nemen.”

Dalen
Maar het is niet altijd feest geweest. In de 31 jaar dat Traa auto’s verkoopt waren er pieken, maar ook dalen. “14 Jaar lang hebben mijn vader en ik in het bedrijf samengewerkt, vanaf dat we in Cuijk begonnen. Hij deed de financiën, ik de verkoop. Hij is veel te vroeg overleden, nog geen 63 jaar oud, een groot gemis, privé en in het bedrijf. Dat was een moeilijke tijd. De economische crisis van 2008 tot 2011 was karig en nu hebben we natuurlijk de coronacrisis. Gelukkig hebben we een goede band met onze trouwe klantenkring. De huidige chips-crisis -soms moet je zeven maanden wachten op een nieuwe auto, vanwege het tekort aan chips- vangen we op door onze eigen import van zo goed als nieuwe auto’s met lage kilometerstanden uit het buitenland.”

Trouw
Niet alleen Maurice’ klantenkring is trouw, ook zijn medewerkers zijn blijvers. “Ik heb verkopers en monteurs die hier al meer dan 20 jaar werken. Sommigen zijn in 1996 meegekomen uit Cuijk, zoals onze interieur-verzorgster en één van onze monteurs, die werken al meer dan 25 jaar bij ons. Het voelt als familie in een familiebedrijf. Sommige klanten komen trouwens al net zo lang bij ons!”

Elektrische auto’s
Auto Traa is de laatste nog zelfstandige Seat-dealer van Nederland. “Seat zit meestal bij gecombineerde Volkswagen-Audi-Skoda dealers. De chassis en de motoren zijn per type allemaal hetzelfde, alleen de carrosserieën verschillen”, vertelt Maurice. “Er is in de loop der jaren veel veranderd in de autobranche en er zal nog veel meer gaan veranderen. Vooral met de opkomst van de elektrische auto. We hebben de Seat Mii Electric, de hybride Leon en de plug-in Tarraco al in de show-room staan. Kleine dealers krijgen het moeilijk, maar wij redden ons goed, zeker met ons Suzuki servicedealerschap erbij.”

Donornier
En de toekomst? “Ik ga door zolang ik het leuk vind. Maar je moet niet vergeten ook je rust te nemen. Ik heb een donornier, ik weet dat gezondheid niet te koop is. Mijn niertransplantatie en het overlijden van mijn vader hebben me geleerd dat je ook tijd met je familie moet doorbrengen.”

Trots
“Als ik ’s avonds alleen door het pand loop voel ik me trots! Trots op mijn bedrijf, ik heb niets cadeau gekregen, alles zelf opgebouwd. We hebben altijd wel 20 nieuwe auto’s op voorraad staan en 40 of 50 occasions. Ik ben trots op mijn vrouw op het thuisfront en trots op mijn kinderen en mijn eerste kleinkind. Als ik het over moest doen zou ik het weer precies hetzelfde doen!”

AUTO TRAA
SEAT dealer en Suzuki service dealer voor Nijmegen en omgeving
Microweg 32, 6545 CM Nijmegen

Tel 024 – 37 33 131, Email info@auto-traa.nl
www.auto-traa.nlLEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!