Het roer om!

Willy Brink uit Wijchen was advocaat, maar werd parkmanager voor twee bedrijventerreinen.

Liever voor dementerende ouderen zorgen dan geschiedenisles geven op een middelbare school. Noodgedwongen door een reorganisatie, dankzij nieuwe inzichten tijdens een stevige bergwandeling, door ziekte of gewoon zomaar. Veel vijftigplussers kiezen in de tweede helft van hun werkzame leven, nu het nog kan, voor een compleet ander beroep. Ze gooien het roer om!

Het roer om!

door Angela Jans

Een van de mooiste voorbeelden is misschien toch wel die van oud-staatssecretaris Fred Teeven, die na zijn gedwongen aftreden aan de slag ging als buschauffeur. In het tv-programma Ik vertrek beginnen vijftigplussers regelmatig een camping of bed & breakfast in een (hopen ze) zonnig oord.

Dichter bij huis, bij zorgorganisatie Pluryn in Nijmegen, hebben ze gemerkt hoeveel mensen graag van beroep willen veranderen. Op een oproep voor een project voor carrièreswitchers – bedacht om voldoende personeel voor de zorg te krijgen  reageerden meer dan vijfhonderd (!) kandidaten. Er was aanvankelijk plek voor dertig. Uiteindelijk werden zo’n zestig personen geselecteerd en toegelaten. Ze krijgen een deeltijd mbo-
opleiding bij het ROC en een vaste baan. Brutosalaris max 2250 euro per maand.

Frisse blik en ervaring
“De enorme belangstelling heeft ons verrast. En we krijgen tot nu toe alleen maar positieve reacties. Ook intern. De instromers brengen een frisse blik en goede ervaringen mee”, zegt projectleider Lieke Lange. Pluryn kon dit project mede dankzij een steun van de provincie Gelderland opzetten. Daar hebben ze speciale subsidies om vijftigplussers (weer) aan het werk te krijgen. Ook de rijksoverheid neemt maatregelen om de positie van vijftigplussers op de arbeidsmarkt te verbeteren.

“Want”, zegt beleidsadviseur Michel Hulsink van de provincie Gelderland, “vijftigplussers zijn waardevol voor bedrijven. Zij brengen kennis en ervaring mee. Maar ze moeten wel zelf blijven investeren in de toekomst en bijblijven op het gebied van technologische ontwikkelingen zoals digitalisering en robotisering.”

De provincie heeft recent een actieplan gepresenteerd om het groeiende tekort aan technisch personeel aan te pakken. Met Leve(n)lang Gelders Vakmanschap slaan de provincie, vakbonden, brancheorganisaties en techniekfondsen de handen ineen om de (om)scholing van vakmensen in de techniek te stimuleren en het leven(s)lang ontwikkelen te bevorderen. Vanwege het tekort aan technisch geschoold personeel is daarbij is speciale aandacht gericht op mensen die over willen stappen naar een ander beroep willen en/of vijftigplus zijn. Dat laatste dan, mede, om de kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Margo Arts (54) / Cateringmedewerkster – eigenaresse ijssalon

‘Ik word er hoe dan ook rijker van’

Als eigenaresse van Lilly’s IJssalon in Beuningen werkt Margo Arts (54) gemiddeld zes dagen per week bijna tien uur per dag. Met plezier! “Als het kan, als ik gezond blijf, wil ik dit nog wel jaren doen.”

Toen Margo ruim een half jaar geleden de ijssalon overnam, had ze nog niet eerder ooit ook maar één ijsje verkocht. Een eigen zaak? Dat was ooit als ‘grap’ door haar gesuggereerd.

“Na de middelbare school ben ik bij mijn vader in het bedrijf gaan werken. Hij had een kippenfarm. Toen hij met pensioen ging kon ik bij een andere pluimveehouderij terecht. Tot ik trouwde en kinderen kreeg en stopte met werken buitenshuis. Later heb ik nog diverse opleidingen gevolgd en banen gehad als administratief medewerkster en lokatiebeheerder catering.
Ik heb in mijn leven van alles aangepakt, van schoonmaken tot vrijwilligerswerk in de kringloopwinkel. Dat laatste was voor mij echt een openbaring. Daar ontdekte ik  hoe ontzettend leuk ik het vind om in een winkel  te werken. Ik ben toen op zoek gegaan en vond deze ijszaak. Mijn man en kinderen steunden  mij meteen. Ze zeiden: ‘als je het wilt moet je het gewoon doen’.
En het bevalt me enorm goed. Rijk zal ik er niet van worden. Maar dat hoeft ook niet. Al mislukt het financieel, ik word er sowieso rijker van in mijn ontwikkeling.”

Andere kijk op jezelf
De firma Carrière Switch, met een vestiging in Nijmegen, is een commercieel bedrijf voor outplacement dat een speciaal loopbaantraject heeft voor 55-plussers. Dit is met name bedoeld voor mensen die door een reorganisatie hun baan verliezen. Directeur Hugo van der Heide: “Vaak hebben deze mensen het idee dat de huidige arbeidsmarkt geen interesse meer in hen heeft. Bewustwording hiervan, door een inspirerende begeleider en anderen, verandert het gedrag van 55-plussers en de kijk op zichzelf. Wij begeleiden ze bijvoorbeeld bij het inzetten van hun eigen netwerk.”

“En, door financieel een stapje terug te willen doen is er vaak plotseling veel mogelijk. Niet zelden kiezen ze dan voor geluk in plaats van een hoog inkomen. Gaan ze hun passie volgen. Zo ken ik iemand die sportmasseur is geworden bij een wielerploeg en een voormalig directeur die meubelmaker werd. De mooiste veranderingen komen vaak tot stand na gedwongen ontslag”, aldus Van der Heide. “Als je het vrijwillig doet is het toch vaak spannend om financiële zekerheden op te geven. Na ontslag moet je wel. Dan kun je er gewoon voor kiezen om van je hobby je werk te maken. En al levert het financieel misschien wat minder op, een carrièreswitch van vijftigplussers loopt, althans wat ik ervan zie, bijna altijd goed af.”



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!