Een goed gevoel van botox

We stoppen met roken, letten op onze voeding en proberen genoeg te bewegen. We weten heel goed wat wel en niet goed voor ons is. Gezond en vitaal ouder worden, daar gaan we voor. Een gezonde levensstijl willen we niet alleen voelen, maar ook uitstralen. Helaas hebben slechte gewoontes uit het verleden hun sporen nagelaten. Gelukkig niet onuitwisbaar.

Een goed gevoel van botox

door Babette Pul

En ineens is het moment daar: je staat voor de spiegel en realiseert je dat je slaaprimpels permanente plooien zijn. De wallen en kringen onder je ogen zitten er om vier uur ’s middags nog. Kijk niet zo chagrijnig, krijg je regelmatig te horen, terwijl je juist zo’n goed humeur had. Je leeftijd staat letterlijk in je gezicht gegrift, ondanks die dure anti-rimpelcrème.

Want dat onze huid achteruit gaat, daar ontkomen we niet aan. Of we nu willen of niet, de huid wordt minder elastisch en vetweefsel gaat verloren. Hierdoor ontstaan plooien en ingevallen wangen. Het gebruik van de spieren in ons gezicht bezorgt ons nog een extra dosis rimpels. Een natuurlijk proces, dat we het liefst zouden willen tegengaan of voorkomen. Maar hoe?

In de kliniek aan de Oranjesingel in Nijmegen schudt Ivo Derksen, eigenaar van City Clinics, zijn hoofd. In 10 vestigingen, verspreid door heel Nederland, ondergaan jaarlijks duizenden vrouwen (en mannen!) een injectable behandeling om rimpels te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen. “Anti-rimpelcrèmes? Een miljardenindustrie, maar helaas, die werken niet of nauwelijks.”

Tandje terug in de tijd
Het verouderingsproces valt simpelweg niet te stoppen, hooguit te vertragen. Zo is je huid geen fan van roken, alcohol en drugs. Lagen we vroeger nog uren te bakken in de zon, nu weten we wel beter. Genoeg slapen, bewegen en water drinken, allemaal belangrijk voor een gezonde stralende huid. Om de tijd een tandje terug te draaien, gaan we naar de kapper én de cosmetisch arts.

Waren botox en fillers voorheen alleen weggelegd voor mensen uit ’t Gooi, inmiddels zijn de behandelingen een stuk betaalbaarder. “De taboesfeer die er jarenlang omheen hing is bijna weg”, merkt Derksen. “In het westen van het land is het de gewoonste zaak van de wereld, daar ging het iets sneller, maar ook in het oosten gaat het snel. Onder BN’ers zijn botox en fillers een algemeen geaccepteerd fenomeen.”

Huh? Daar zie je anders helemaal niks van. “Het valt ook nauwelijks op, maar ik heb een geoefend oog”, lacht Derksen. “Het idee dat we er allemaal hetzelfde uit gaan zien, klopt dus niet. Wij noemen dat het Marijke Hellwegen-effect. Zij heeft een strakgetrokken gezicht door plastische chirurgie. Wij doen alleen injectables, geen operaties, een natuurlijk resultaat staat voorop.”

Checklist voor een behandeling

  • Wil je weten of je wel echt door een arts wordt behandeld? Vraag ernaar en check het BIG-register waarin alle artsen staan vermeld. 
  • Informeer of de arts ervaren en goed getraind is. Het is jouw gezicht en daar wil je het allerbeste voor.
  • Welk merk botox wordt gebruikt? Kies voor A-merken als Vistabel en Bocouture.
  • Is de behandelruimte wel hygiënisch? Een schoonheidssalon is bijvoorbeeld niet toegerust om een calamiteit op te vangen, zoals een zeldzame allergische reactie, en is daar ook niet voor verzekerd. 
  • Om de wildgroei aan behandelaars te reguleren is strengere wetgeving in de maak.

Wildgroei aan behandelaars
Want een plastic face, zoals we nog weleens in de media zien, is allang niet meer de norm. Ook de sterren gaan inmiddels voor een natuurlijke uitstraling. “Veel mensen komen bij ons omdat ze er anders uitzien dan ze zich voelen”, zegt Derksen. “Ze hebben bijvoorbeeld een vermoeid en somber gezicht en krijgen in één behandeling hun jonge en frisse uitstraling terug.”

De groeiende populariteit van botox en filler behandelingen is terug te zien in het grote aantal klinieken dat als paddenstoelen uit de grond schiet. Ook steeds meer schoonheidsspecialisten en tandartsen leggen zich toe op behandelingen met injectables. Echter, om een injectie te mogen toedienen, moet je medisch bevoegd zijn, zo is wettelijk bepaald. Een schoonheidsspecialiste of kapper is dat dus niet.

Om paal en perk te stellen aan de wildgroei is een hervorming van de wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) in de maak. Een tandarts is dan nog wel bevoegd om te injecteren, maar alleen in het eigen deskundigheidsgebied, dus in de mond en kaak. Daarnaast werkt de overheid samen met de cosmetische sector aan kwaliteitsnormen en aanvullende scholing.

Botox en Fillers

Botox
Botox is een merknaam voor botulinetoxine, zoals je ook Dysport en Bocouture hebt. Voor het gemak noemen we het allemaal botox, een natuurlijk eiwit, afkomstig van de bacterie clostridium botulinum. Dit eiwit heeft de unieke eigenschap dat het spieren tijdelijk kan ontspannen. Botox wordt door neurologen en revalidatieartsen dan ook al ruim 40 jaar gebruikt.

Wij kennen botox vooral van cosmetische toepassingen. Die mogelijkheid werd overigens bij toeval ontdekt. Artsen die een vrouw met ooglidspasmes behandelden met botox, zagen tot hun verrassing het gunstige effect op rimpels. Rimpels ontstaan door onze gezichtsspieren veel te gebruiken. Ontspan je de spieren met botox, verminderen (85 tot 95%) of verdwijnen de rimpels.

Botox wordt in uiterst kleine hoeveelheden en sterk verdund geïnjecteerd met een ultradunne naald. Niet het meest prettige gevoel, maar pijnlijk zeker niet (je bovenlip harsen of wenkbrauwen epileren is erger). Na de behandeling kun je gewoon naar je werk, de stad in of naar een feestje. Bijwerkingen zijn er niet of nauwelijks.

Fillers
Een tijdelijke filler herstelt het natuurlijke volume van de huid waardoor rimpels vervagen. Voorheen werden fillers gebruikt om de natuurlijke lichaamsvorm te herstellen na een chirurgische ingreep. Tegenwoordig kennen ze vooral een cosmetische toepassing om veroudering tegen te gaan.

Het bestanddeel dat het volume herstelt heet hyaluronzuur, een biologisch afbreekbaar molecuul dat na enkele maanden vanzelf uit het lichaam verdwijnt. Een filler is dus een tijdelijke volume boost die in uiterst kleine hoeveelheden en sterk verdund wordt geïnjecteerd. Hierdoor is een mooie en natuurlijke uitstraling gegarandeerd.

Rimpels vervagen of verdwijnen zelfs helemaal als gevolg van een behandeling. Direct na de behandeling begint de filler te werken en zijn rimpels verzacht of zelfs helemaal verdwenen. Na twee weken is het effect maximaal omdat eventuele (lichte) zwellingen dan verdwenen zijn. Ook de huid wordt steeds gladder. De rimpeldiepte vermindert doorgaans met 85 tot 95%!

Voor jong en oud
Voor de tieners van nu is een botox behandeling straks net zo gewoon als een bezoekje aan de kapper. Berichten in de media dat millennials er nu al massaal voor kiezen beginnende rimpels preventief te behandelen en hun lippen te laten opvullen, kloppen volgens Derksen niet. “Het is wel zo dat twintigers er meer voor openstaan en de stap makkelijker zetten, maar de grootste groep cliënten zijn veertigers en daarna dertigers.”

En hoe zit het eigenlijk met 50-plussers? Zijn zij niet te laat als ze van hun rimpels af willen? Derksen: “Zeker niet. Wij zien juist steeds meer 50-plussers verschijnen. Ook zij hebben die vraag. Tijdens een gratis intakegesprek zal de arts aangeven wat mogelijk is, dat verschilt per persoon. De behandeling van een fronsrimpel zorgt al voor een meer open en vriendelijker blik, of je nu 20 bent of 80.”

Mocht je je vanbinnen anders voelen dan je gezicht van buiten vertelt, kunnen botox en fillers de balans dus weer herstellen. Een advies van de Nijmeegse expert? “Zo vitaal mogelijk door het leven gaan. Verder moet iedereen doen wat hij zelf wil. Veel mensen hebben een mening over botox. Wij merken dat we mensen een goed gevoel kunnen geven. Ik zou zeggen, onderga het eens.” LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!