Een tweede huis, een plek onder de zon…

Een tweede huis, een plek onder de zon…

Het kopen van een tweede woning in het buitenland is voor veel mensen een grote droom. Miranda en William Peters uit Plasmolen hebben deze wens samen met hun zoon Koen in vervulling laten gaan. Recent kochten ze een vakantiehuis in het Spaanse Villajoyosa aan de Costa Blanca.

Tekst Hans Bouwman Foto Ralph Schmitz

Een bezoek aan de Second Home Beurs in april, resulteerde voor Miranda en William Peters en hun zoon Koen (28) uit Plasmolen in de koop van een vakantiewoning in het Spaanse Villajoyosa. “We kwamen op de beurs in contact met RO Spain Real Estate en dat gaf een goed gevoel”, zegt William Peters (56). “De dame die met ons sprak, Miranda Eekels, adviseerde ons om, als we echt geïnteresseerd waren, een paar dagen naar Spanje te komen zodat zij ons een aantal woningen en appartementen kon laten zien.”

Helemaal nieuw was het kopen van een woning in het buitenland niet voor het echtpaar Peters. Twaalf jaar geleden kochten ze al een vakantiewoning in Oostenrijk die vooral voor de verhuur wordt gebruikt. Waarom viel de keus nu op Spanje? “We hebben uiteraard gekeken naar de mogelijkheden voor verhuur. Spanje is een land met heerlijk weer, aardige mensen en lekker eten. De Costa Blanca heeft een mediterraan klimaat, met het minste contrast in weerbeeld van heel Spanje”, zegt Miranda Peters (56).

Kleinschalig
Het drietal had bepaalde wensen bij de aankoop van een vakantiewoning. “We wilden het liefst nieuwbouw; veel huizen in Spanje die nu vrijkomen zijn van Engelsen, dit kom door de brexit. Deze woningen zijn vaak dertig of veertig jaar oud en vragen veel onderhoud. Dat wilden we niet. Het moest voor ons geen grootschalig project zijn”, zegt William. De keus viel uiteindelijk op een kleinschalig nieuwbouwproject van tien vrijstaande woningen met elk een zwembad in een wat oudere wijk van Villajoyosa, gelegen aan de kust, tussen Benidorm en Alicante. “Een prachtig klein plaatsje met mooie gekleurde huisjes, schitterende stranden en met alle voorzieningen.”

Villajoyosa telt ongeveer 35.000 inwoners en heeft ondanks de toestroom van toeristen, de eigenschappen van een authentiek Spaans dorp behouden. Het voormalige vissersdorp is mede bekend door de kleurrijke gevels en door de chocoladefabrieken.

Betrouwbare partij
Voor de aanschaf van de vakantiewoning zijn de kopers niet over een nacht ijs gegaan. William: “Voordat je tot koop besluit, probeer je alles op een rijtje te zetten wat erbij komt kijken. Moet je belasting betalen over de winst, hoe kun je de woning verhuren, wie schakel je in? Het lastigste is om een betrouwbare partij te vinden die je begeleidt. Je moet je ter plekke ook goed oriënteren en tijd besteden aan het goed leren kennen van het gebied.”

“Het kopen van een woning in Spanje gaat anders dan hier”, vult Miranda aan. “Je werkt daar met een advocaat, je moet een NIE-nummer hebben – een identificatienummer voor buitenlanders in Spanje – maar gelukkig heeft de makelaar die ons begeleidde, ons goed geholpen.”

Pensioen
Het kopen van de woning is voor het echtpaar niet alleen ingegeven door de wens om een fijn vakantieadres te hebben, maar ook als investering. “Ik schat dat we zelf twee keer per jaar gebruik gaan maken van het huis en de rest van de tijd gaan we het verhuren. We werken allebei als zelfstandige en met deze investering willen we ook een pensioen voor de toekomst opbouwen”, zegt William die werkt als makelaar en taxateur agrarisch vastgoed en woningen in het buitengebied; Miranda heeft een eigen administratiekantoor voor het mkb.

Begin juni is de koopovereenkomst ondertekend. De bouw is in  volle gang en de verwachting is dat de vakantiewoning eind september, begin oktober wordt opgeleverd. De verhuur van hun Spaanse woning willen de Peters’ in eigen hand houden. Er is inmiddels door Koen een website gebouwd (www.casajoyosa.com) waar informatie over de woning is te vinden.

Hebben William en Miranda plannen om over pakweg tien jaar, als ze allebei met pensioen zijn, definitief naar Spanje te verhuizen? “Zeker niet”, zegt de laatste. “Volgens mij ben je nergens zo goed af als in Nederland.”LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!