‘De Masai bewaakte ons met pijl en boog’

‘De Masai bewaakte ons met pijl en boog’

Al meer dan een have eeuw is reisbureau De Planeet een begrip in de regio. Het tegenwoordig in Wijchen zetelende reisbureau heeft in die periode honderdduizenden mensen een fijne vakantie bezorgd. Maar hoe zit het met directeur Rob Schilten? Wat zijn zijn memorabele vakanties? Waar denkt hij met plezier aan terug en wat wil hij nog gaan doen?

Tekst Hans Bouwman Foto: Ralph Schmitz

De officiële naam is tegenwoordig VakantieXperts De Planeet, maar menigeen spreekt nog steeds van De Planeet. Het reisbureau werd door Sander Schilten in 1972 opgericht in Nijmegen. In 1986 kwam er een vestiging in Wijchen en het aantal locaties waar mensen een reis konden boeken of informatie inwinnen over vakantiebestemmingen, breidde langzaam uit naar meerdere vestigingen in de regio. Na de plotselinge en vroege dood van Sander Schilten, die slechts 47 jaar werd, nam zoon Rob (nu 55) de zaak in 1998 over. In 2017 besloot hij alleen met een vestiging in Wijchen door te gaan. Na een moeilijke periode tijdens de coronapandemie, draait het reisbureau nu weer als vanouds. En zelfs beter.

“Ik denk dat we in de afgelopen decennia zo’n 160.000 boekingen hebben gedaan; dat betekent 400- à 500.000 reizigers. Onze grootste klantengroep bestaat uit vijftigplussers; ze hebben meer tijd om te reizen en vaak ook meer te besteden. De vijftigplussers van nu zijn ook veel actiever dan vroeger. Het boeken van busreizen zie je bijna niet meer”, zegt Schilten.

“Daarnaast zijn er veel jonge gezinnen en jongeren die hun reizen via ons boeken. Mensen zijn zich er steeds meer bewust dat aan het zelf uitzoeken en regelen van vakanties risico’s zitten. Ze willen steeds meer ontzorgd worden.”

Serengeti
Schilten heeft in de afgelopen jaren zelf uiteraard veel reizen gemaakt; de meeste voor zijn werk, maar natuurlijk ook met het gezin (dochter van nu 25 en zoon van 23 jaar). “Elk land heeft zijn eigen charme qua cultuur, verleden, landschap. Wat de charme van Nederland is? Het is veilig, alles is goed georganiseerd, je hebt leuke dorpjes, maar ook een stad als Rotterdam met de havens, daar mogen we als land best trots op zijn.”
Zijn favoriete vakantie maakt Schilten het liefst met een vliegtuig, een hotel en rondreizen met een huurauto. “Toen de kinderen nog klein waren, zijn we ook wel met een tentje weggeweest of we verbleven in een stacaravan, maar dat blijkt voor mij geen goede combinatie.” Wat niet wil zeggen dat hij nooit meer in een tent heeft geslapen… maar dat was in een tented lodge in de Serengeti in Kenia. “Dat was echt prachtig. Je hebt daar alleen natuurlijk licht en het kampvuur is je ‘bush-tv’. Je moet zelf je tent opzetten. In het gezelschap zit ook een kok en er is een ranger die als gids optreedt. Omdat je in de wildernis zit met allerlei wilde dieren is er ook bewaking: daar zorgt de Masai voor. Vaak zijn zij bewapend met niet meer dan een speer of pijl en boog.”

Reiservaringen
Voor zijn werk is Schilten in meer dan honderd landen geweest. Privé vierde hij met zijn gezin vakantie in onder meer Florida, op de Dominicaanse Republiek en hij maakte een cruise in Europa. “Het hoeft niet altijd ver en exclusief te zijn om van een vakantie te genieten. Maar wij willen wel graag altijd dingen zien.”

Een van zijn mooiste reiservaringen noemt hij een reis naar Peru. “Een ontzettend vriendelijke bevolking. En de overblijfselen van de Inca-cultuur daar, prachtig!” Schilten doelt hier onder meer op de vroegere tempels en piramiden waarvan nog de fundamenten zijn te zien. De Inca’s gebruikten hiervoor grote ongelijkvormige rotsblokken die zij naadloos en zonder gebruik van cement op elkaar stapelden. “Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? Rotsblokken van dertig ton; ik begrijp nog wel dat ze die van een berg naar beneden krijgen, maar hoe ze dat deden om die aan de andere kant weer omhoog te krijgen???”

Wensenlijstje
Een andere bijzondere ervaring was het bezoek aan restaurant Central in Lima waar hij via een kennis terechtkwam. “Dat is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. De chef-kok bepaalt daar wie er binnen mag komen. Dat was een supermooie ervaring.”

Ondanks zijn vele reizen heeft Schilten nog wel een wensenlijstje; daarop staan onder meer Chili, Argentinië, Namibië, Vietnam en Nieuw-Zeeland.

En waar gaat de reis komende zomer met zijn vrouw naartoe? “We hebben nog niets geboekt. Maar het zal in ieder geval met het vliegtuig en ver zijn.”LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!