Crypto’s, ook leuk als hobby!

Crypto’s, ook leuk als hobby!

Uit wereldwijd onderzoek van betalingsplatform Wirex blijkt dat steeds meer ‘ouderen’ besluiten om te investeren in de cryptomarkt, onder meer in bitcoins. Nijmegenaar Peter Nieuwenhuis (69) is een van die ‘ouderen’.

Tekst Hans Bouwman Foto Rob Koppers

Uit onderzoeken blijkt dat de 65-plussers nog ver in de minderheid zijn in de wereld van de crypto’s. “Ik heb ook niet het idee dat er heel veel mensen van mijn leeftijd zijn die hier ingedoken zijn”, zegt Nieuwenhuis. “Ik ben er zelf in 2013 mee in aanraking gekomen; we zaten met de familie aan de kerstmaaltijd toen een van mijn zonen met een verhaal kwam over bitcoins. Ik had er nog nooit van gehoord. Het fascineerde me wel en ik ben er ingedoken. Het was nog erg nieuw en de bitcoin stond toen volgens mij op 60, 70 cent.”

Nieuwenhuis is jarenlang werkzaam geweest in de jeugdhulpverlening. Daarnaast had hij altijd al bijzondere belangstelling voor nieuwe zaken. “Daardoor ben ik ook als vroege vogel op het internet terechtgekomen. In de jaren tachtig, negentig, had ik een van de eerste homecomputers, een Amiga 1200. Ik ben altijd gefascineerd geweest door nieuwe ontwikkelingen waarbij ik op de een of andere manier aanvoelde dat er op de langere termijn toekomst in zat.”

Die interesse in bitcoins, was dat met het idee om er rijk van te worden of meer als hobby?
“In de eerste plaats was het interesse. Ik vond het leuk om te volgen wat er zich in die wereld afspeelde. Maar ik ga ook niet investeren in de veronderstelling dat het alleen maar geld kost. Een bepaald rendement speelt uiteraard ook een rol. En dat rendement is gekoppeld aan risico.”

Het is wel belangrijk, stelt Nieuwenhuis, om bij investeringen in bitcoins naar de langere termijn te kijken. “Ik verkocht mijn eerste halve bitcoin indertijd voor 166 euro. Daar was ik ontzettend blij mee. Nu is een hele bitcoin circa 50.000 euro waard…”

Hoe werkt het in de dagelijkse praktijk? Zit u de hele dag achter een computerscherm om te verkopen en dan weer te kopen?
“Nee zeker niet. Ik ben er een uurtje per dag mee bezig. Dan volg ik de koersen en maak ik een inschatting of bepaalde coins zullen gaan stijgen of dalen. Daar speel ik dan op in. Het is voor mij ook wel een hobby.”

Wat raadt u mensen aan die dit lezen en geïnteresseerd zijn?
“Google is your best friend. Daar kun je ontzettend veel informatie vinden. Er is ook een app die je kunt downloaden en waarmee je een klein bedrag over kunt maken. Bijvoorbeeld 50 euro. Het hoeven geen tonnen te zijn hoor. Het is eigenlijk bijzonder simpel. Ook als je 55-plusser bent, dan is dat best leuk om te doen. Maar gebruik nooit geld dat je eigenlijk nodig hebt. Als alles wat ik nu gespaard heb, morgen weg zou zijn, zou ik nog prima kunnen rondkomen.”LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!