Boomstam als blikvanger

Een boomstam als blikvanger

Heleen Broekema realiseerde in de wijk Vossenpels in Lent het huis van haar dromen: een yurt. In een woongemeenschap die gericht is op samen leven met meerdere generaties, vindt zij het een genot om te wonen.

Tekst Raïssa Soeter • Foto Marcel Krijgsman

Ruim 250 bewoners deden mee aan ‘Plant je vlag’ in Nijmegen Noord, een woonproject waarmee zij naar eigen inzicht hun duurzame huis konden (laten) bouwen. Het leverde bijzondere resultaten op, zoals deze yurt van houtskelet en leem van Heleen Broekema. Van oorsprong is de yurt een traditionele ronde tent die gebruikt wordt door nomaden in Midden-Azië. “Ik ben geïnspireerd door films en boeken. Ik woonde hiervoor 3,5 jaar in een yurt-tent in de achtertuin van mijn dochter, nadat ik mijn woonboerderij aan haar had verkocht.”

Heleen viel niet alleen voor het zelf kunnen ontwerpen van haar woning, maar ook voor de ideologie van woongemeenschap Eikpunt. “Ik ben bijna vanaf de start betrokken bij dit initiatief. Alle leden voelen zich sterk verbonden met de pijlers meergeneratiewonen, gemeenschapsvorming, ecologische duurzaamheid en stilte en bezinning. Zo heeft woningcorporatie Talis naast de veertig sociale huurwoningen ook een stilteruimte op het terrein gebouwd.”

Als architect werd Huub van Laarhoven geselecteerd omdat hij huizen ontwerpt die één zijn met de omgeving. Heleen haar volledig duurzaam gebouwde yurt heeft naast een organische vorm, een groen dak. “Het vangt water op, het isoleert en het zorgt voor biodiversiteit. Doordat het dak deels van glas is kan ik de vogels zien en de regen horen.” Verbinding met de natuur, een woonwens die zeker is waargemaakt. Vanuit de keuken is vol zicht op de dijk, de zonsopgang en rondhuppelende hazen en fazanten.

Slakkenhuis
Absolute blikvanger is de boomstam midden in de grote ronde ruimte. “Ik wilde niet zomaar een paal ter ondersteuning dus ik koos deze uit op een houtverzamelplek. Het is een haagbeuk uit een Nijmeegs stadspark. Het was meteen ‘mijn’ boom, hij past hier perfect.”

Het ronde deel van de woning heeft een doorsnede van 7.30 meter. In een soort uitloper bevindt zich de badkamer, de technische ruimte en de keuken – waardoor het de vorm heeft van een slakkenhuis. “De grote ruimte is mijn woon-, werk- en slaapkamer. In plaats van dat het is opgedeeld in kamers benut ik dus continu alle ruimte. Het is heel omhullend en dat geeft een gevoel van geborgenheid. Voor mij is dit echt een droomhuis.”LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!