22 mrt Bindmiddel voor wijk of dorp
Wijkcentra
Bindmiddel voor wijk of dorp
Stevige hoge wandelschoenen met een goed profiel, wandelkleding voor verschillende weertypes, een muts én zonnebrandcrème. Wie mee gaat met WEST-reizen moet op alles zijn voorbereid. De twee Nijmeegse reisleiders, Marcel Ariaens en Pieter Tromp, organiseren kleinschalige wandelvakanties naar de mooiste gebieden aan de andere kant van de Noordzee. Engeland, Wales en Schotland zijn hun favoriete bestemmingen.
Tekst René Pennock Foto: Marcel Krijgsman
Wijkcentrum ’t Achterom op de Homberg is een van de grootste in de gemeente Wijchen. Ze verhuren behalve grotere en kleine ruimtes ook twee sportzalen. Beheerder Peter de Schouwer (op de foto) vertelt enthousiast: “we ontvangen hier in een gewone week wel zo’n 800 bezoekers, uit alle lagen van de bevolking. De bezoekers van de bridge-avonden zijn een heel ander soort mensen dan de sjoelers, maar het belangrijkste is dat iedereen hier welkom is. We trekken over het algemeen wel een wat ouder publiek. Deels omdat er nogal wat 55-plus activiteiten zijn, maar ook omdat het moeilijk is jongeren hierheen te krijgen. Zelfs de disco-avonden zijn na de coronalockdowns gestopt bij gebrek aan belangstelling.”
In ’t Achterom kun je bingoën, kaarten, sjoelen, biljarten en handwerken. Er zijn cursussen zoals bloemschikken en handarbeid, er is een computercafé en een danszaal met spiegelwand. Voor 55-plussers zijn er speciale fietstochten, gymmiddagen en maaltijdmiddagen. Er repeteren koren, een bigband en een accordeongezelschap en er zijn muzieklessen voor jong en oud. Regelmatig komt er een beleggingsclub bijeen.
Jubileum
De Schouwer is er trots op en werkt er met veel plezier. En dit jaar staat er ook nog een zeer speciale activiteit op de agenda. Beheerder De Schouwer: “Dit jaar is bestaat ’t Achterom vijftig jaar. Op 14 juni wordt dit jubileum gevierd.”
Dorpshuizen of buurtcentra zijn een bindmiddel voor een wijk of dorp. Vooral in plaatsen als de Woezik, Batenburg, Millingen aan de Rijn, Mook en Malden hebben de dorpshuizen de functie van de oude dorpskroegen over moeten nemen. Met het verdwijnen van cafés, winkels en scholen is de behoefte aan ontmoetingspunten daar weliswaar groot gebleven, maar commercieel niet meer uit te baten. Gesubsidieerde dorpshuizen bieden soelaas.
Naar een dorpshuis in de gemeente Heumen moet je goed zoeken en ook in de gemeente Beuningen zijn ze alleen te vinden als je de naam kent. Elders zijn ze gemakkelijker te vinden. De seniorengids van Wijchen toont een pagina met rond de twintig wijkcentra en dorpshuizen met uitgebreide beschrijvingen van de mogelijkheden. In Nijmegen is minder wildgroei: er zijn negentien wijkcentra onder één overkoepelende
organisatie. Op de gemeente-site zijn ze snel te vinden, met beschrijvingen en verhuurmogelijkheden. Want verhuur is een belangrijke kerntaak van de wijkcentra. Opvallend is dat er bijvoorbeeld op de Kwakkenberg, in de Hazenkamp en in Ubbergen geen wijkcentra zijn.
Royale keuze
De wijkcentra in Nijmegen huisvesten tal van clubs en sportverenigingen. In veel buurtcentra kan ook voor een maaltijd aangeschoven worden. Ze verhuren tezamen maar liefst 184 ruimtes. Er is een royale keuze van vergaderkamertjes tot theaterzalen. Om een idee te geven: huurprijzen variëren van 5,25 euro voor 25 m² tot 35 euro voor 600 m². ’s Avonds en in het weekend komt daar zo’n 25 procent bij en op zaterdag- en zondagavond betaal je de hoofdprijs met een verhoging van 50 procent. Een zaal van 600 m² kost dan 52,50 euro, wat natuurlijk nog steeds een schijntje is. Daarbovenop kunnen nog allerlei faciliteiten bij gehuurd worden, zoals het gebruik van een keuken, al dan niet professioneel ingericht, audiovisuele apparatuur, een dansvloer of een piano. Wil je een theatervoorstelling geven dan betaal je 532,50 euro voor een dag.
Niet iedereen mag in een wijkcentrum een ruimte huren. Hobbyclubs, verenigingen en organisaties kunnen een ruimte huren voor sociale, culturele of ontspanningsactiviteiten, kookactiviteiten, vergaderingen en bijeenkomsten. De ruimtes zijn niet te huur voor activiteiten die ‘in strijd zijn met de Wet Markt en Overheid, zoals feesten, verjaardagspartijtjes of bruiloften’, zoals vrijwel overal wordt benadrukt, om concurrentie met de reguliere horeca te voorkomen.
Culturele activiteiten
De grens tussen wijkcentrum en cultuurcentrum is bijna vloeibaar. ’t Mozaïek in Wijchen en de Lindenberg in Nijmegen bieden niet alleen ruimtes te huur aan voor culturele activiteiten, maar programmeren zelf ook theateroptredens. ’t Mozaïek herbergt zelf allerlei gezondheidsorganisaties, net als het Het Kulturhus in Beek.
Hoe verschillend de wijk- en dorpscentra ook zijn, ze beogen allemaal ontmoeting en verbinding, vermaak, sport en spel. En dat kan best gepaard gaan met een kopje koffie, een biertje een soepje of zelfs een complete maaltijd.
Kijk voor meer informatie op:
www.nijmegen.nl/diensten/wijken/ruimte-huren-in-wijkcentrum/
www.meervoormekaar.nl/wp-content/uploads/2020/10/Seniorengids-A5-2019-los.pdf