Adembenemende uitzichten op Landgoed Jachtslot De Mookerheide

Adembenemende uitzichten op Landgoed Jachtslot De Mookerheide

De Ooijpolder, het Groesbeekse Bos, de Hatertse Vennen, we hebben het allemaal in onze achtertuin. Boswachter Ellen Luijks over Landgoed Jachtslot De Mookerheide. “Het unieke rijksmonument en de vele prachtige uitzichten maken het een bijzonder gebied.

Omschrijving
“Het verschil tussen de Mookerheide en Landgoed Jachtslot De Mookerheide is het jachtslot. De Mookerheide lang vroeger tussen Gennep en Nijmegen. In de afgelopen eeuwen zijn er bossen aangeplant en is de heide steeds kleiner geworden. In 1986 kocht Natuurmonumenten het landgoed van de zusters. Dit najaar gaan we op zoek naar een nieuwe uitbater voor het restaurant.”

Recreatie
“Vanaf het jachtslot loopt de gele 6 kilometer lange wandelroute Twee Schansen. De bedoeling is dat er nog een kortere route door het parkbos bij komt. Verder ligt het landgoed aan een fietsknooppuntensysteem en gaan we de MTB-route vernieuwen. Honden mogen los in het bos achter de Mookerschans op de daarvoor aangegeven route van ongeveer 2 kilometer.”

Flora
“Heide op de schansen en bos. Het is geen heel spannend gebied. Het zijn met name de uitzichten vanaf de schansen. Echt prachtig. We willen de heide dan ook open houden. Behalve schapen lopen er Schotse hooglanders voor de begrazing. Bijzonder zijn de boomboeketten her en der op het landgoed. Op plekken waar eikels in de grond zijn geplant, zijn op sommige plekken drie tot wel zeven eiken ontkiemd.”

Fauna
“Op de heide leven de gladde slang, de zandhagedis, de levendbarende hagedis, de blauwvleugelsprinkhaan met vleugels als een blauwe waaier, maar ook dassen en de mierenleeuw die kleine gaatjes in de stuwwal maakt om mieren te lokken. En natuurlijk veel uilen in de lanen. Er zijn ook veel zwarte spechten, want die zijn dol op oude bomen.”

Bijzonder
“Het jugendstil ensemble van het landhuis met zijn luie trap, de kassen, de verdiepte tuin, het bruggetje. Er zijn maar weinig andgoederen in Nederland die nog zo goed intact zijn. Ons doel is het landgoed in de oude glorie terug te brengen. Voor de verbouwing is 4,5 miljoen euro nodig, daarvoor lopen nu verschillende subsidieaanvragen. Zo willen we alle mozaïeken aan de buitenkant herstellen. De tegels zijn wel beschadigd, maar ze zitten er nog.”

Mooiste plekje
“De toren van het jachtslot, natuurlijk vanwege het uitzicht. Het is geweldig als je er in staat en zo door de bossen heen Nijmegen ziet liggen. Nederland is volgebouwd, maar hier zie je nog heel veel groen. Zo van boven de Maas zien slingeren met de Maasbrug eroverheen. Dat is zo ontzettend mooi.”

Tip van de boswachter:
“Ik zou zeggen, kom eens kijken. Ik ben bijvoorbeeld heel trots hoe de tuinen er nu bij liggen. Zorginstellingen De Driestroom en De Seizoenen zorgen samen met onze vrijwilligersgroep ervoor dat ze spikc en span blijven. Het jachtslot en de nutstuin zijn aangewezen als rijksmonument. De historische kassen zijn dan ook zeker een bezoekje waard. Ook de derde kas willen we graag weer terug, met een moderne touch, zodat de landwinkel daarin kan.”LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!