Walking rugby: bewegen en ontmoeten

Walking rugby: bewegen en ontmoeten

Dat bewegen goed is voor de mens, en zeker voor ouderen, behoeft geen betoog. Samen bewegen draagt bij aan verbetering van de levenskwaliteit van 55-plussers, volgens het Nationaal Ouderenfonds. Walking rugby, een initiatief dat door de Nijmeegse rugbyvereniging The Wasps is omarmd, kan tot op hoge leeftijd worden gespeeld.

Tekst Hans Bouwmand Foto The Wasps

“Ouderen die vroeger hebben gerugbyd, vielen tot voor een paar jaar geleden na hun 55e in een gat”, zegt Leo Preusting (70) van de Nijmeegse rugbyvereniging The Wasps. “Je hebt de jeugd, de senioren, touch rugby voor de groep 40-55 jaar, maar daarna niets. Voor vijftigers en zestigers hadden we niks. Daarom zijn we zo blij dat we nu walking rugby kunnen aanbieden.”

De spelvorm walking rugby is een langzamere versie van de sport waarbij er niet wordt hardgelopen en niet wordt getackeld; wel worden spelers met de bal aangetikt met twee handen. Het is met name geschikt voor gepensioneerde spelers, mensen die herstellen van een blessure of ziekte en 55-plussers die fit en actief willen worden of blijven bij de rugbyvereniging.

“Je hoeft overigens beslist niet te kunnen rugbyen; iedereen kan gewoon meedoen”, vertelt oud-voorzitter Preusting. “We beginnen met drie kwartier gymnastiek met onder meer oefeningen voor je balans in spelvorm, en het laatste kwartier gaan we een potje rugbyen.”

Vitaal ouder worden
Walking rugby is onderdeel van het landelijke project OldStars om ouderen te inspireren tot een leven lang bewegen en samen vitaal ouder te worden. Initiatiefnemers zijn het Nationaal Ouderenfonds, verzekeraar Menzis en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In 2019 is een begin gemaakt met walking rugby in Nederland. Een jaar later introduceerde The Wasps deze sport in Nijmegen.

“We zijn in september 2020 begonnen met walking rugby. Eerst op de woensdagmiddag, maar daarvoor was niet zo’n animo. Veel 55-plussers werken nog. Daarom zijn we naar de dinsdagavond gegaan. De groep walking rugbyers telt nu ruim twintig leden, van wie er zich wekelijks twaalf tot vijftien op Sportpark De Biezen melden. De groep bestaat uit mensen in de leeftijd van 60 tot 78 jaar, mannen en vrouwen.”

Vrouwen
Leo Preusting is zelf oud-speler van The Wasps en maakte in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, de hoogtijdagen van The Wasps mee; de Nijmeegse vereniging had toen drie teams in de competitie waarvan het eerste team uitkwam in de hoogste rugbyklasse in Nederland.

The Wasps is tegenwoordig weer een bloeiende vereniging na een periode, zoals Preusting zegt, een zieltogend bestaan aan de Staddijk te hebben geleden. “We zijn 4 jaar geleden verhuisd naar Sportpark De Biezen aan de Rivierstraat en dat is een fantastische zichtlocatie. Je zag toen dat het ledental bij de jeugd enorm groeide.”

Dat het ‘gewone’ rugby niet alleen een mannensport is, bewijst wel het 45-jarig bestaan dat de vrouwenafdeling van The Wasps op 9 december vierde. Inmiddels bestaat er ook een aparte vereniging Vrienden van The Wasps, waarvan Preusting voorzitter is.

Sociale aspect
Tijdens de sportavonden van walking rugby, elke dinsdagavond op Sportpark De Biezen, doet Preusting mee met de groep, maar als trainer Theo van Dreumel is verhinderd, pakt hij de rol van hulptrainer op zich. “Bij walking rugby spelen twee aspecten mee: bewegen en elkaar ontmoeten. Je kunt thuis voor de buis gaan zitten of een uurtje naar het sportpark komen om te bewegen. En daarna naar binnen en samen gezellig een drankje doen. Het sociale aspect is ook belangrijk.” 

Meedoen
Wie interesse heeft om mee te doen met walking rugby kan op dinsdagavond tussen 19.30 en 20.30 uur langskomen op Sportpark De Biezen in Nijmegen of contact opnemen met Leo Preusting (telefoon 06 53196514, e-mail leo@leopreusting.nl).

“Speciale kleding aanschaffen is niet nodig, draag gewoon sportschoenen, zonder noppen, en sportieve kleding, dus een shirtje of truitje. Bij slecht weer gaan we binnen in de fitnessruimte aan de gang om toch te bewegen. Gewoon instappen en meedoen.”



LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!