Hypotheekbank van je kinderen

Hypotheekbank van je kinderen

De lage rentestand heeft als nadeel dat spaargeld nauwelijks meer iets oplevert. Maar spaargeld in combinatie met kinderen kan een win-win situatie opleveren. Word hypotheekbank van je kinderen!

Als hypotheekbank van je kinderen snijdt het financiële mes aan twee kanten. Zoon of dochter wordt op weg geholpen met de realisering van hun droomhuis én u kunt zelf (aanzienlijk) meer rendement maken op uw spaargeld.

Hypotheekbank van je kinderen kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld de ‘kosten koper’ voor uw kinderen financieren. Sinds 2018 mag er nog maar 100% van de waarde van de woning gefinancierd worden bij de bank. De ‘kosten koper’ (2% overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatie, kosten
Nationale Hypotheek Garantie, bankgarantie en advieskosten) vallen daar dus buiten.

Grotere bedragen kunnen ook een prachtig effect hebben op de totale financiering van een woning. Bij voorbeeld in het geval u een woning wilt financieren van € 300.000,00, zonder nationale hypotheek garantie. Als ze 100% van de waarde van de woning moeten financieren is de rente bij 20 jaar vast 2,79%. Echter als je bij de bank maar 80% van de waarde van de woning leent, is het tarief 2,38%. Dus 0,4% lager. Of te wel een mooi voordeel van € 82,00 bruto per maand!

Wij raden u aan om de geldlening aan zoon of dochter in een hypotheekakte vast te leggen bij een notaris. Dit is uiteraard geen verplichting. Een onderhandse akte is ook voldoende, maar biedt u als ouder minder zekerheid. Om voor renteaftrek in aanmerking te komen dient uw zoon of dochter uiteraard wel periodiek af te lossen. De lening moet dan binnen 30 jaar conform een annuïtair schema afgelost te worden.

Ook als er geen eigen geld is kunt u toch helpen. Het is mogelijk om mee te tekenen op de hypotheek van uw zoon of dochter, maar dan als ‘mede hoofdelijk aansprakelijke’. Uw zoon of dochter zal wel aannemelijk moeten maken dat hij/zij de lasten volledig zelfstandig kan dragen voor een periode tussen de drie en de vijf jaar. Deze oplossing komt van pas als iemand net is afgestudeerd en aan zijn/haar eerste baan begint met een startsalaris, maar met uitzicht op een fors hoger inkomen ietsje verderop in de carrière.

Aangeboden door De Hypotheker

VESTIGINGEN
Nijmegen • St. Canusiussingel 36a • Tel 024-3605540
Wijchen • Kasteellaan 10 • Tel 024-6452425
Beuningen • van Heemstraweg 64b • Tel 024-6452425LEES SPRINGLEVEND024 ONLINE!